Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 27 Lipanj 2022 13:34

Održan 30. Hrvatski festival jednominutnog filma

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Grad Požega već je 30. godina sjedište jednog festivala velike važnosti, festivala kojemu se ne pridodaje dovoljna pažnja, a u grad nam dovede goste iz cijelog svijeta. Radi se o Hrvatskom festivalu jednominutnog filma, a proteklog je vikenda održano jubilarno 30. izdanje na kojemu je prikazano 60 filmova te su dodijeljene nagrade za najbolje.

Na ovogodišnji Festival prijavljen je 601 film iz 48 zemalja svijeta, što je najveći broj za ovih 30 godina.

Direktor Festivala Željko Balog pozdravio je sve domaće i strane goste koji su došli u Gradsko kazalište Požega na službeno otvorenje Festivala i prikaz filmova, ali i dodjelu nagrada stručnog žirija za najbolje.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas vidim ovdje u ovoj dvorani poslije 15.284.730 minuta, toliko minuta je prošlo od prvog festivala do ovog sada. Izgleda manje ako kažete da smo 30 godina stariji, na početku bili smo samo mi i dinosauri. Zahvaljujem svima koji su nas kroz ovih trideset godina pratili, jer bez svega toga ne bi bilo ovog festivala. Ovdje u dvorani ima puno lica koja su uložili svoje mlade dane pomažući, radeći na bilo koji način i davali nam potporu. Pošto je ovo Festival jednominutnog filma, neću dužiti, samo ću se zahvaliti svima koji nas podržavaju ovih 30 godina i da će nas podržavati i idućih godina.“ – rekao je Željko Balog.

Zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević otvorio je Festival pozdravivši autore filmova i goste te im je  zaželio dobrodošlicu u Grad Požegu.

„Meni je uistinu iznimna čast biti ovdje ispred ovog projekcijskog platna na kojemu ćete imati priliku vidjeti 60 uradaka, ozbiljnih filmskih uradaka. Jedna minuta je vrlo zahtjevan format, toliko zahtjevan da ni jedan narativ kojim ste opisali doprinos takvog jednominutnog djela, nije dovoljan. Meni je pripala čast i obveza da otvorim jubilarni 30. Festival, pa bi molio da mi pomognete da odmah nagradimo i zahvalimo sve autore jednim velikim bljeskom.“ – otvorio je tako zamjenik Borislav Miličević Festival jednominutnog filma.

Poslije službene projekcije, za najbolje filmove dodijeljene su nagrade za najbolje filmove.

Stručno povjerenstvo činili su Vaclav Antonin Šimek iz Češke, Lejla Dedić iz Bosne i Hercegovine, te Velimir Grgić, Tadija Tadić i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Grand Prix za najbolji festivalski film dobio je iranski film „Leo“, autor filma je Moein Rooholamini koji nije mogao prisustvovati, a nagradu u njegovo ime preuzeo je Veleposlanik Nj. E. Parviza Esmaeilija.

Prva nagrada je tajvanskom filmu „You Reap What You Sow“, autor filma je Chia-Hung Kao, a druga nagrada dodijeljena je iranskom filmu Pandora, autor filma je Ksamran Hooshmandian. Treću nagradu dobio je film „Mali princ za velike“, autora Zorana Ćatića.

Nagrada koja se također dodjeljuje je medalja UNICA-e za promicanje razumijevanja među narodima ili za novi način filmskog izražavanja, a  pripala je iranskom filmu Pandora, koju dodjeljuje član Komiteta UNICA-e Mitze Chapovski. Najviše glasova publike dobio je film  „Novo doba“, autor je Jan Huska.

Organizatori su i ove godine pripremili nagradnu igru za publiku, a na kojemu svake godine podijele velika putovanja. Tri nagradna putovanja dodijelio je Tomislav Mijić ispred turističke agencije, a u tome mu je pomogla pročelnica Upravnog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije, Sunčica Bajić. U glazbenom dijelu programa sve prisutne su očarali članovi Klape sveti Lovro iz Požege.

Izvor: rva.hr