Petak, 27 Svibanj 2022 13:53

Promocija Monografije "Mihaljevci" autora Đure Mesića

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

MIHALJEVCI - Pred prepunom dvoranom NK Mihaljevci održana je promocija Monografije "Mihaljevci" sada već dokazanog autora Đure Mesića. Nakon što je već izdao Monografiju Golobrdci, Monografiju Donji Emovci, te još 6 knjiga o sportu, razminiranju, ličkom kraju, rodoslovlju nekoliko naselja, Đuro Mesić završio je istraživanje i dovršio projekt izdanjem Monografije Mihaljevci. Monografija je izdana povodom 50 godina obnove kapele sv. Antuna Padovanskog i 61. godine pripadnosti župi sv. Terezije Avilske u Požegi.

Izdavač monografije je požeški ogranak Matice Hrvatske a monografija od 170 stranica velikog formata tiskana je u 400 primjeraka. Bogato ilustrirana fotografijama sadrži poglavlja o Zemljopisnom položaju i imenu Mihaljevci, Gospodarstvo i razvoj sela, Infrastruktura, Cesta i željeznica, Električna struja i mlin, Škola, Atletika, kuglanje, nogomet, Manifestacija Zlatne grive, Narodna nošnja, Stradalnici u ratovima, Vremenske neprilike, Crkva sv. Antuna Padovanskog, Zvonari i crkveni tutori, Časne sestre i svećenici iz Mihaljevaca, Prezimena i stanovnici Mihaljevaca, Stališ duša, Obiteljska stabla, Popis prezimena, U Matičnim knjigama još su upisani, Rodoslovlja obitelji s shemama.

O autoru i knjizi govorila je predsjednica ogranka MH Anita Katić, djelatnik Državnog arhiva u Požegi i recenzent knjige Goran Hruška, lektor i korektor iz Velike Gorice Stipo Bilić, a moderator predstavljanja bila je prof. Nataša Puljašić. Na kraju o svom putu pisanja i izdavanja knjiga rekao je i sam Đuro Mesić, najavio da neće stati, nego da ima u pripremi i nove projekte, te se zahvalio svima koji su mu u tom stvaranju pomogli, te svima koji su ga i osobno došli podržati na promociji Monografije Mihaljevci.

Kroz samu promociju u glazbenom dijelu slušali smo kvartet iz Glazbene škole Požega predvođen mentorom Antunom Adžićem, a nakon promocije uz druženje i večeru zabavljali su goste sastav "Tri kralja".