Petak, 11 Ožujak 2022 09:38

Kolektivna izložba slika sudionika likovne kolonije "Vila Velebita u Požegi 2020/21.

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Dvorana svjetlosti Gradske knjižnice Požega ugostila je Kolektivnu izložbu slika sudionika Likovne kolonije "Vile Velebita" Požega kroz dvije godine, 2020. i 2021. godine koje su održane pod epidemiološkim mjerama. Zbog pandemije nisu postavljene izložbe pa ova izložba predstavlja presjek sa dvaju kolonija. Izložba sadrži 30-tak radova trideset autora. Na otvorenju izložbe koju je najavio predsjednik Zavičajnog društva Vila Velebita prof. dr. sc. Josip Fajdić, odličan rad ove udruge i njen doprinos razvoju kulture i kulturnih zbivanja pozdravili su zamjenik županice Ferdinand Troha i požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić. - Zahvaljujem u ime Grada Požege i građana Požege vašoj udruzi na aktivnom sudjelovanju u kulturnom životu grada, ne samo kroz kolonije i izložbe slika nego i kroz brojne druge aktivnosti koje ste imali u proteklim godinama, između ostaloga i kroz knjige koje su promovirane a koje će ostati trajni zapis ne samo ovoj udruzi nego i drugima.

O autorima slika, o slikama i temama slika govorio je Branimir Pešut prof. iz Slav. Broda, viši kustos i ravnatelj Galerije umjetnina grada Slav. Broda: - U godini izbijanja epidemije korone 2020. godine slikari požeške likovne kolonije u organizaciji  Zavičajne udruge „Vila Velebita“ nisu se pokolebali pred zdravstvenim izazovom i kao uvijek u rujnu su se okupili na jednodnevno druženje uz dakako  mjere  opreza i obaveznu fizičku udaljenost kako je to medicinska struka javno obznanila. Za izložbu 6. saziva  iz 2020. godine neki su autori svoje radove poslali naknadno jer su držali da je možda  bolje ne izlagati se virusnoj  pogibelji i u sigurnosti vlastitog studija napraviti rad koji će biti predstavljen na izložbi  ovo-ga saziva. Rad ovog saziva likovne kolonije održan je nadasve u nesvakidašnjim uvjetima, ali je uspio  okupiti umjetnike pozvane iz više slavonskih mjesta.

Svi radovi listom odražavaju vedru i poticajnu atmosferu ambijenta …za teške likovne teme kao da mjesta nema. Mir koji je potreban za slikanje svima je dobro došao i slikari ga ovdje i nalaze… Požega te subote postaje mjesto  meditacije i rada dvadesetak  autora koji vlastitim rukopisom nastoje potvrditi  vlastita uvjerenja u autonomnost osobnog stvaralačkog izraza na tradicionalan način i tradicionalnim  slikarskim sredstvima.

Slikari kolonisti svakim svojim okupljanjem ovdje u Požegi aktualiziraju i potiču interes za likovnost u svojoj sredini, a time i obogaćuju kvantitativno i kvalitativno galeriju radova koja neprestano raste. Upornost organizatora ne treba zaboraviti, već dapače naglasiti, poglavito u ovim vremenima pandemije koja očito nije prva na ovim prostorima na što nas podsjeća prastari Kužni pil na požeškom Trgu sv. Trojstva. Stoga nadajmo se novom okupljanju slika-ra u rujnu 2022. bez sjena i prijetnji virusne pandemije - zaključio je ravnatelj Pešut.

Do sada su na Likovnim kolonijama Vile Velebita u Požegi sudjelovali umjetnici: Andrašić Ivan, Bajt Milan, Begović Željko, Bošnjaković Zdenka, Erdelji Žanna, Galić Jadranka, Gerber Olga, Jakobović Anita, Jovanović Darko, Vladimir Džanko, Jurković Mato, Jurković Vanda, Karežić Josip, Katić Ivo, Krstić Zlatko, Kurtz Ivica,  Lončar Ivan-Žan, Majić Josip, Majstorović Jadranka, Mažar Jasminka, Mucko Željko, Perković Željka,  Petanović Zvonko, Pešut Branimir, Pisac Mato, Polleto Dominik, Radmirović Željko, Šimić Josip, Španiček Lidija, Špikić Božidar, Špiranović Siniša,  Trauber Nives, Trbojević Siniša, Valentić Marija i Zvonarević Vesna.

Otvorenje izložbe uveličao je Mješoviti pjevački zbor "Vila Velebita" sa nekoliko pjesama.