Četvrtak, 25 Travanj 2013 10:26

Pričaonice, radionice, predstave, promocije, posudbe i razmjene knjiga do duboko u noć

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

POŽEŠKA KNJIŽNICA I ČITAONICA ORGANIZIRALA 2. „NOĆ KNJIGE 2013“  -

 

IMG 7171POŽEGA – Druga po redu manifestacija „Noć knjige 2013“. privukla je i ove godine još više zainteresiranih, ali najviše djece, za koje je i bilo organizirano najviše sadržaja. Tako su za njih pričane priče u Pričaonici pod šeširom, zatim se slavio rođendan Šegrta Hlapića, a kad se već smračilo igrala se igra Mali detektivi u kojoj se na dječjem odjelu tražila najknjiga, a u radionici su se pravili bedževi na temu Noć knjige. Ispred knjižnice su postavljeni štandovi na kojima su se razmjenjivale knjige uz taktove ozbiljne glazbe puhača iz Glazbene škole. Sve je to bilo osvijetljeno čarobnom rasvjetom, koja je učinila knjižnicu nekako drugačijom, mističnijom, nadasve ljepšom.

IMG 7181A da će ona biti još ljepša svjedoče već uznapredovali radovi na uređenju novih prostora u dvorištu, velikih prostora, modernih prostora koji će ići u korak s brzim korakom ovog društva. - Budućnost ovog prostora je nezaobilazno kulturno i informacijsko središte koje će se prostirati na 2.240 m2 u koje su svi dobrodošli, a posebno oni koji sada nemaju pristup, a to su osobe s posebnim potrebama – pozdravljajući posjetitelje, rekla je Jasenka Bešlić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, čestitajući gradonačelniku na hrabrosti da se uđe u ovaj veliki projekt čiju će vrijednost valorizirati tek budućnost. – Do sada smo u ovaj projekt težak ukupno 15,5 milijuna kuna uložili 6,5 milijuna kuna, a ove godine još ćemo uložiti 2 milijuna kuna. Ostaje nam još sedam milijuna za slijedeće razdoblje, kada ćemo i ovih 1.160 m2 novog prostora uklopiti u jednu cjelinu knjižnice – najavio je požeški gradonačelnik Ronko obilazeći novoizgrađeni prostor.

IMG 7185Na odjelu za odrasle predstavljena je književnica Latica Ivanišević i njene knjige „Slušaj i gledaj latice“ i „Žena tužnih očiju“. Na glazbenom odjelu oni manji su pogledali animirani film „Zvončica i tajna krila“ a oni malo veći i veliki film The wall – Pink Floyd. Mogli smo pogledati i izložbu „Osamdesete“ uz koju su nastupili i učenici Glazbene škole. Za one koji su bili najuporniji u 22 sata su započeli mali noćni razgovori u kojima je požeška književnica i pjesnikinja Lana Derkač govorila svoju poeziju, čitala svoju prozu i pričala o svojim putovanjima.

IMG 7198Za cijelo vrijeme svi koji su bili malo zaboravni mogli su vratiti knjige bez zakasnine, zamijeniti neke svoje knjige za knjige koje je knjižnica stavila na razmjenu, pogledati izložbu najljepših straničnika ili po poznatijem bookmarkera, koje su izradili čitatelji knjižnice i počastiti se slanim i slatkim kolačima i drugim slasticama te osvježiti pićima koje su pripremile djelatnice knjižnice i čitaonice da bi još doprinijele domaćoj atmosferi.