Subota, 27 Studeni 2021 15:43

Otvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Sinoć je u Gradskom kazalištu Požega otvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega. Revija se odvija od 26. do 28. studenoga u gradu Požegi i online, gdje je moguće pogledati sve revijske projekcije i ostaviti svoj glas. 

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 157 filmova, a u program je uvršteno 11 igranih filmova i 7 dokumentarnih filmova. Uz to, selektirana su i 3 eksperimentalna i 7 animiranih filmova. Popis selektiranih filmova dostupan je na stranici.

53. Revija 1

Publiku okupljenu na otvorenju 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva pozdravio je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec i zahvalio je našim domaćinima GFR film-video Požega. Danas smo primili izvanrednu vijest da nas je napustio naš višegodišnji suradnik, novinar, kroničar, publicist, organizator, scenarist i autor namjenskih filmova, dragi Duško Popović, kojeg smo pozdravili minutom šutnje.

Publici se obratio i predsjednik GFR film-video Požega Željko Balog: „Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas. Prva ovakva Revija organizirana u Požegi održana je 1988. godine, a zatim pet godina kasnije, 1993. godine. U Požegi smo se ponovno našli danas, 28 godina kasnije. Za to smo vrijeme pokrenuli godišnji Hrvatski festival jednominutnih filmova, koji je održan već 29. godinu zaredom. U organizaciji Revije i Festivala smo uvijek nastojali okupiti ono najbolje što imamo i učiniti da se naši gosti što ljepše osjećaju u našem gradu i odu s lijepim uspomenama. Stoga se nadam da ćemo se vidjeti ovdje u Požegi i sljedećeg svibnja, na jubilarnom 30. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova. Svatko tko drži do sebe snima jednominutne filmove, a naš moto je „budite s nama barem jednu minutu, a prijatelji ćemo ostati zauvijek. Ugodno se provedite u Požegi.“

Nekoliko riječi uputio je i zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević: „Dragi ljubitelji neprofesijskog filmskog stvaralaštva, dobro nam došli u grad Požegu. Posebna je privilegija što vas mogu pozdraviti iz ovog grada, koji ima čast biti domaćin 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva. Stoga u ime gradonačelnika grada Požege svim izabranim autorima filmova, kojih ima dvadeset i osam, čestitam. Selektorima koji su obavili izniman posao i odabrali između 157 djela zahvaljujem na uloženom trudu. Na kraju, odnosno na početku ove Revije, zahvaljujem i svima vama. Želim da zajedno napunimo srca emocijom koju će nam donijeti filmovi predviđeni večeras i ovih dana.“

Nakon uvodnih riječi započela je prva revijska projekcija. S gledanjem filmova nastavlja se u subotu, 27. studenoga, u Gradskom kazalištu Požega i online. Raspored Revije pronađite na ovoj poveznici.

Filmovi su dostupni za besplatno gledanje na internetu i glasanje. Pronađite ih ovdje.

Selekcijsku komisiju ove godine činili su filmski montažer i kritičar Slaven Zečević, animator i redatelj Simon Bogojević Narath, redateljica i producentica Sanja Šamanović, snimatelj i redatelj Boris Poljak te redatelj i montažer Damir Čučić.

Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e te će se održati 28. studenog od 10 do 12 sati u Požegi, a moći će se pratiti i online.

U nedjelju u 19 sati održat će se završna projekcija nagrađenih filmova.

53. Revija 2

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Revija je nacionalnog karaktera. Na Reviji sudjeluju filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici https://revija.hfs.hr/.