Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 10:24

Promocija zbirke pjesama Ivice Radonića „Moje pjesme života“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PLETERNICA - Hrvatska knjižnica Pleternica bila je domaćinom promocije zbirke pjesama koja je izdana posthumno, autora pjesama Ivice Radonića pod nazivom "Moje pjesme života". Pokojni Radonić je obilježio više od 50-godina aktivnog rada u kulturi grada Pleternice, KUD-a Orljava, posebno glazbenom životu tog kraja i tamburaškoj glazbi.

O autoru i njegovom radu istakao je uvodničar Mario Katić: - Usmjeravao je, učio i vodio mlade naraštaje tamburaša i folkloraša, usađujući im pritom ljubav prema tradiciji i očuvanju folklorne baštine Slavonije, Požeške kotline, a posebice pleterničkog kraja koji je neizmjerno volio i veličao te mu u mnogim svojim pjesmama iskazivao čast-kazao je voditelj. Dodao je kako zbirka pjesama i plesova u knjizi svjedoči o velikoj ljubavi i posvećenom radu čika Ivice, kako su ga mnogi zvali, a slika koju je gradio motivima autorskih i narodnih pjesama vrlo brzo postaje želja-doći, vidjeti i doživjeti Pleternicu u svoj njenoj ljepoti, dobroti ljudi, pjesmi i plesu.- Ova večer bit će protkana pjesmom, lijepom riječi i sjećanjima na uvijek nasmijanog „dida“ Ivicu, spremnog na razgovor i lijepu riječ, koji je život posvetio domoljublju, glazbi, a posebice tradicijskoj kulturi. Bio je osnivač i prvi predsjednik KUD-a Orljava u Pleternici.

Prigodnim pozdravnim riječima obratio se zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić i predsjednik KUD-a Renato Brankovan, a sjećanja je evocirao jedan od osnivača i također kasnije predsjednik KUD-a, Ivan Rotar, suradnik i suvremenik Ivice Radonića.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi  Tamburaškog sastava "Zlatna dolina" iz Požege, Kulturno-umjetničko društvo "Orljava" Pleternica, KUD "Berda" Brestovac, a u pratnji tamburaša pojedine uglazbljene pjesme Ivice Radonića izveo je njegov unuk Karlo Radonić.

Autor: Vladimir Protić