Subota, 06 Studeni 2021 10:11

Predstavljena Kulturna ruta Vijeća Europe “Staza željeznog doba Podunavlja”

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KAPTOL - U Vijećnici općine Kaptol  predstavljen je novi projekt Kulturna ruta Vijeća Europe „Staza željeznog doba Podunavlja” koji je pokrenut kako bi se prezentirala zajednička europska kulturna baština. Kroz Republiku Hrvatsku prolazi četrnaest kulturnih ruta a dobivši certifikat Vijeća Europe u svibnju ove godine “Staza Željeznog doba Podunavlja”, Hrvatska je, surađujući s partnerima iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke, po prvi puta postala upravljačko središte jednog ovakvog programa. Stoga je osnovana i Udruga Staza Željeznog doba Podunavlja koja upravlja navedenom rutom i razvojem projekta.

Poučna staza, “Putevima ratnika-željezno doba u Zlatnoj dolini” koja se nalazi na području Općine Kaptol, odnosno TZ Zlani Papuk a na kojoj se istraživanja sustavno provode posljednjih dvadeset godina, tako je postala sastavnica spomenute mreže kojem se važnost kulturne baštine pokušava staviti u prvi plan po pitanju razvoja gospodarstva na lokalnoj razini. Prezenteri na današnjem skupu bili su Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture i medija, dr. sc. Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Udruge ‘Staza željeznog doba Podunavlja”, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, redovni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dopredsjednik Znanstvenog odbora rute, dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju u Zagrebu i članica Upravljačkog odbora rute te Kristina Rupert, zamjenica direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk.
Skupu u Kaptolu prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc.Borislav Miličević, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić a na samom početku sve prisutne pozdravio je kao domaćin, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, te istakao  - Većina vas već dovoljno zna o Kaptolu iznad kojeg se nalaze velika i značajna arheološka nalazišta na čemu posebno zahvaljujem prof.Potrebici koji godinama sustavno radi na istraživanju tih nalazišta. Zbog tih arheoloških nalazišta Kaptol je postao poznat u Europi, a i šire, i svrstan je na arheološku kartu svijeta. Što se tiče nas kao općine u svemu ovome vidimo ogromnu šansu za budući razvoj turizma na našem području.

O samom projektu i Kulturnoj ruti prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, koji je prve lopate zakopao na do tada nepoznatim kaptolačkim tumulima je rekao:  - Riječ je o kulturnoj ruti kakvih ima 40-tak u Europi, a to su rute i turistički proizvodi najvišeg ranga koji su garancija kvalitete jer iza njih stoji i Vijeće Europe. Postignuti su svi elementi da se europska baština pretvori u turistički proizvod. Ova ruta za nas je najvažnija jer je jedina kojoj je sjedište u Hrvatskoj. Ostalih 12 ruta koje prolaze kroz Hrvatsku imaju sjedište u drugim državama i samo su dijelovi ruta zbog svojih kulturnih i baštinskih vrijednosti. Sjedište je u RH, na Arheološkom muzeju u Zagrebu  zbog toga što upravo ovaj naš kraj, Požeška kotlina je postigla najbolje rezultate i istakla se kao jedan od prostora gdje smo kroz 20-tak godina istraživanja, došli do toga da se ovaj prostor može proglasiti turističkim proizvodom. Kaptol je tako stao na kartu turističke rute cijele Europe.

Ideja je kad smo počeli prije 20-tak godina, da imamo nešto što možemo prezentirati na europskoj razini. Mi smo na znanstvenom dijelu znali da je tome tako, a kroz godine smo nastojali da se to prezentira i kao kulturna baština, nešto kao što je i Vučedol, Dioklecijanova palača, koji su već prepoznatljivi u Hrvatskoj i šire, te više nitko ne razmišlja o nečem specifičnom, nego kao dijelu opće kulture ove zemlje.