Petak, 02 Srpanj 2021 11:27

Radovi na novom Muzeju bećarca u Pleternici u punom zamahu

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

PLETERNICA – Na Trgu bećarca na koji su se Pleterničani i sve veći broj turista naviknuli, u punom zamahu teku radovi na nov. turističkoj atrakciji Muzeju bećarca. Trenutno se rade radovi na uređenju unutrašnjosti a nakon toga ide opremanje muzeja i eksponati, multimedijalni sadržaji i ostalo. Radove su obišli pleternička gradonačelnica Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, koja je ovaj projekt i započela, a nadaju se da bi sve moglo biti u funkciji za Dan grada Pleternice.

Građevinski dio urađen je kroz projekt Trga bećarca, jer se budući muzej nalazi ispod tribina na ukupno dvije etaže i polukatu sa 1.400 kvadrata prostora. Sadašnji radovi financiraju se kroz projekt "Svijet graševine" u kojemu je preko 30 milijuna kuna izdvojeno za uređenje i postav muzeja. Uz grad Pleternica na ovom trenutno najvrednijem projektu u županiji je grad Pakrac, Požeško-slavonska županija, TZ požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Javna ustanova Pleternica i Gradska knjižnica Pakrac.

IMG 8811

- Trenutno se izvode  radovi u vrijednosti od 8 milijuna kuna kojima će se završiti cijela infrastruktura, a onda prelazimo na opremanje muzeja stalnim postavom koji je vrijedan 11 milijuna kuna. Očekujemo završetak projekta do kraja godine, kada ćemo ga otvoriti za posjetitelje. U međuvremenu će biti već ovog ljeta otvorena suvenirnica. Muzej će prezentirati našu kulturnu baštinu i biti će prepun multimedije i brojnih eksponata i sadržaja. Nadamo se da će to biti naš novi turistički adut i privući brojne turiste u Pleternicu iz Hrvatske i Europe - istakla je gradonačelnica Marija Šarić.

Svoje zadovoljstvo odmaklim radovima istakla je županica Antonija Jozić, koja je u ovom projektu bila inicijator od samog početka i početka prekogranične suradnje. - Ovo će biti interpretacijski centar Muzeja bećarca koji će prezentirati našu bogatu kulturnu baštinu. Na nama je da pripremimo kvalitetne i  dobre marketinške aktivnosti ovih centara da privučeno više turista u Požeško-slavonsku županiju.