Četvrtak, 08 Prosinac 2011 22:50

Novi doprinos amaterskom stvaralaštvu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OSNOVANA ZAJEDNICA KULTURNIH UDRUGA U ŽUPANIJI  -

POŽEGA – Na području županije u području kulture djeluje 61 udruga, kulturno umjetničkih društava, glazbenih društava, umjetničkih radionica,  plesnih radionica, likovnih udruženja, studija i ostalih. Njih tridesetak se na inicijativu Hrvatskog sabora kulture okupilo u Velikoj vijećnici županije i osnovalo Zajednicu kulturnih udruga Požeško-slavonske županije. Bilo je to potrebno, rekao je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha da se potakne bolji i dalji razvoj udruga, olakša rad nekim udrugama, ali i uvede određena koordinacija u radu. Potrebna je bolja suradnja među udrugama, a ako ništa drugo da se bar ne preklapaju sa svojim smotrama i priredbama koje organiziraju.

- Hrvatski sabor kulture trenutno okuplja 870 udruga sa preko 80 tisuća članova, a  
Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga omogućuju njihovu bolju suradnju i sinkronizaciju djelovanja. Uz to novoosnovana požeško-slavonska Zajednica značit će korak naprijed u razvoju i unapređenju amaterizma prema suvremenim  europskim standardima, bolju umreženost i povećanje financijskih sredstava za svoj rad, od ovdašnjih institucija do međunarodnih fondova - istakao je tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić.

Delegati ispred kulturnih udruga koji su se odazvali na osnivačku skupštinu osim usvajanja osnivačkih akata i Statuta zajednice, izabrali su i rukovodstvo, a za prvog predsjednika Zajednice izabran je Mirko Čačić, voditelj Gradske glazbe Trenkovi panduri iz Požege. Vrata Zajednice otvorena su i dalje i za ostale zainteresirane udruge u kulturi, istakla je Ana Pirović iz Odjela za društvene djelatnosti županije, te poziva i ostale registrirane KUD-ove, književne i filmske sekcije, glazbena i pjevačka društva i sve druge koji u svom radu njeguju kulturno umjetničku baštinu da se pridruže u članstvo zajednice.

Više u ovoj kategoriji: Šesto Kotorvaroško sijelo »