Utorak, 01 Lipanj 2021 07:46

Požeška pjesnikinja Lana Derkač na festivalu „Sveto slovo“ u Bugarskoj

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

Požeška književnica Lana Derkač zajedno je sa zagrebačkim književnikom Davorom Šalatom predstavljala Hrvatsku na XV. Svibanjskim susretima slavenskih umjetnika „Sveto slovo“ u Bugarskoj.  Središte ovog festivala bio je grad Burgas na Crnom moru, ali njegovi programi su se odvijali i u ribarskom selu u okolici Burgasa, u gradu-muzeju Nesebaru koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine i u selu Brashlyan poznatom kao arhitektonskom rezervatu na planini Strandzha.

            Na festivalu je ove godine sudjelovalo 18 pjesnika. Tiskana je antologija u kojoj je poezija svih sudionika koji su se predstavili na festivalu u proteklih petnaest godina. Osim pjesama Lane Derkač i Davora Šalata, tu je i poezija Ivana Hercega i Ružice Cindori koji su ranije također bili hrvatski predstavnici na ovim susretima. Antologija započinje baš pjesmama Lane Derkač.

20210525 181859

            Naši pjesnici imali su u četiri festivalska dana čak pet čitanja. Prvo je bilo u Kući pisaca u Burgasu, drugo u Regionalnoj knjižnici u Burgasu, treće u ribarskom selu (Lana Derkač tu je dobila posebno priznanje „Pjesnikov sat“ jer je ovo čitanje bilo malo natjecanje u najatraktivnijoj izvedbi autorskog djela, a dodijeljeno je nekoliko posebnih priznanja), četvrto u ruševinama Crkve svete Sofije u Nesebaru, peto u Kući majstora Nikole Gogova u selu Brashlyan. Sva čitanja su upotpunjena glazbenim programima, a posebno impresivni su bili glazbeni nastupi pisaca iz Sofije koji izvode kombinaciju etno i rock glazbe, a djeluju pod nazivom „Gologan“.

            Pisci su  posjetili brojne kulturne i prirodne znamenitosti ovog dijela Bugarske. Ministarstvo kulture RH financiralo je putovanje hrvatskih predstavnika u Burgas, a bugarski domaćini boravak.