Subota, 06 Ožujak 2021 08:28

Promocija knjige “Tko je Antun Kanižlić?” autorica s. Slavke Vrbanić i Valentine Mirković

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Grada Požege i OŠ Antuna Kanižlića u Gradskom kazalištu Požega održana je promocija knjige pod naslovom „Tko je Antun Kanižlić?“ autorica vjeroučiteljice s. Slavke Vrbanić i učiteljice Valentine Mirković. Datum promocije knjige ima simbolični značaj jer obuhvaća etapu u okviru Kanižlićevih dana, Dana grada Požege i Mjeseca hrvatskoga jezika.

Knjigu su predstavili ravnateljica Osnovne škole Antuna Kanižlića Marija Samardžija, autorice s. Slavka Vrbanić, Valentina Mirković i ilustrator Dragan Matičević uz moderatoricu i voditeljicu programa Aleksandru Šutalo, ravnateljicu Gradske knjižnice Požega. Svi prisutni su mogli saznati dublji značaj i višeslojnu kompleksnost lika i djela Požežanina Antuna Kanižlića. Također, knjiga predstavlja istoimenu Školu koja s ponosom nosi naziv ovoga Požežanina koji nam je ostavio svevremenske poruke i životne zadatke.

IMG 6167

U uvodnome dijelu programa prikazivali su se isječci iz predstave „Vrijeme Antuna Kanižlića“ koja je napravljena povodom 240. obljetnice smrti Antuna Kanižlića i Dana škole Antuna Kanižlića 2017. godine. Zatim, nakon uvodnoga pozdravljanja i predstavljanja sudionika promocije, najavljena je izvedba himne Škole „Sreća“ koju su izveli bivši učenici Mirta Topalušić uz klavirsku pratnju Frana Liseca. Nakon prekrasne solističke izvedbe počeo je razgovor u obliku intervjua pomoću kojeg su svi prisutni mogli saznati nešto više o ideji nastanka knjige, početku i stilu pisanja, anegdotama tijekom suradnje, namjeni i svrsi koja je upućena svim čitateljima te o dubljem značaju osobnosti Antuna Kanižlića za Požegu i Požežane.

Ravnateljica je dala osvrt o samom početku nastanka knjige u okviru Kanižlićevih dana 2017. god., ali i o samoj ideji koja se javila i prije toga. Naglasila je da je to jedan (od važnijih) projekata koji predstavlja rad Škole čime su i Kanižlićevi dani doživjeli vrhunac promocijom ove knjige. Nadalje, Ravnateljica ističe da univerzalne vrijednosti i ideale, koji su predstavljeni u knjizi i po kojima je živio Antun Kanižlić, danas treba ponavljati i pokušati vratiti unutar odgojnoga procesa djece i mladih koji su pod utjecajem negativnosti virtualnoga svijeta.

Zatim, ilustrator Dragan Matičević je naglasio složenost svoga dijela zadatka u kojemu je trebalo vjerno oslikati i predstaviti život Kanižlića putem slikovne umjetnosti. Dodatno otežan zadatak je bio u tome što je Kanižlić djelomično poznat u svojim djelovanjima pa ga je trebalo proučiti i iščitati tekstove kako bi se osjećaj riječi prenio u umjetnost slika. Također, u okviru promocije knjige otvorena je izložba ilustracija 3. ožujka 2021. u Galeriji Ciraki.IMG 6170

Zatim je s. Slavka Vrbanić objasnila sâm naslov i izbor riječi za knjigu. Zašto baš naslov koji nam predstavlja upitnu rečenicu u sadašnjosti? Iz dvaju razloga. Autorica navodi da je to zbog privlačenje pažnje čitatelja usmjereno na one koji nisu upućeni u životno djelovanje eruditnoga svećenika i pisca Antuna Kanižlića. Nadalje, struktura sadašnjosti upućuje da su sve vrijednosti i ideali iz njegova prijelaznoga vremena hrvatskoga baroka u prosvjetiteljstvo, koje je nama daleko, prisutne i dan-danas te da ih trebamo osvijestiti i širiti na buduće generacije. To se nadovezuje na pojam „Kanižlićevi istraživači“ koji se protežu u djelu. Oni predstavljaju učenike, ali imaju i poruku da to trebaju biti svi „istraživači“ njegovih životnih poruka i djela, tj. mi-Požežani u prvotnome smislu.

Čitanje dijelova knjige izveli su prof. Vladimir Kamenčak, učenica Edita Begović i autorica knjige Valentina Mirković.

Nakon toga, Valentina Mirković je govorila o posebnome stilu pisanja koji je spoj književnoga i razgovornoga stila unutra dijaloga likova. Naime, posebnost je u standardnome hrvatskom jeziku, kao temelju svakodnevnice, i slavonskoj ikavici, koju je Kanižlić koristio u svome pisanju i koja predstavlja bogatstvo hrvatskoga narječaja. Svi citati su preuzeti iz knjiga Antuna Kanižlića, Dubravka Jelčića, Matka Peića i Dragutina Prohaske. Autorica nam je kratko predstavila sadržaj koji je smješten u današnje doba u kojem čitatelje vodi djevojčica Katarina. Lik djevojčice Katarine je nositelj višeznačne i višeslojne poruke koja se odnosi na sklop kulturnoga identiteta – obitelj, škola, ciljevi i kultura komunikacije.IMG 6168

Prisutnima, autoricama i ilustratoru se obratio, ispred Grada Požege, dogradonačelnik Ferdinand Troha zahvalivši se na knjizi kao doprinosu našem kolektivnome kulturnome i individualnome identitetu građana Požege. Gospodin Troha se složio s potrebom svrhovitoga djelovanja svih društvenih čimbenika počevši od obitelji i škole do odrastanja i sazrijevanja mladoga čovjeka. U tome smislu knjiga ima dodatnu vrijednost. Također, naveo je zanimljivu paralelu s djelom „Mali princ“ kao pričom namijenjenoj djeci, a posebice odraslima. Gospođa Marija Samardžija, ravnateljica Škole, zahvalila se gospodinu Trohi na lijepim riječima i potpori Grada u tiskanju knjige.

Knjiga je imala mini-promociju među najmlađim učenicima OŠ Antuna Kanižlića, a mi se nadamo da će pronaći svoj put prema ostalim učenicima i onim starijim sugrađanima…jer Antun Kanižlić je neiscrpan izvor životne putanje koja je „oživjela“ ovim prekrasnim djelom sastavljenim s puno ljubavi prema budućim generacijama i porukom:

„SVIMA KOJI VOLE POŽEGU I KOJI ĆE JU ZAVOLJETI…“

Sara Del Vechio