Utorak, 12 Siječanj 2021 10:13

Požeško izdanje pjesničkog festivala 50 Poems for Snow dočekalo prve pahulje

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA – 50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to na otvorenom.

Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Ove zime festival je posvećena japanskoj pjesnikinji iz 9. stoljeća, Ono no Komachi.
Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike.

Prve pahulje snijega i pravi snježni pokrivač dočekalo je i prvo požeško izdanje pjesničkog festivala 50 Poems for Snow u organizaciji Gradske knjižnice Požega.

Na Trgu svete Terezije, ispod stabla ginka, požeški pjesnici – Denis Ćosić, Lana Derkać i Đurđica Gatjal čitali su poeziju okupljenim sugrađanima. Ove zime kroz više od 20 lokalnih izdanja pjesničke mreže 50 Poems for Snow, sudjeluje više od 60 pjesnika i pjesnikinja.  

Osim pjesničkog, ovo je i događanje koje ukazuje na klimatske primjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.

Foto: Gradska knjižnica Požega