Utorak, 26 Veljača 2013 14:53

Lipik ima redovnu koncertnu sezonu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UDRUGA ZA PROMICANJE KULTURE „TILIA“ OBILJEŽAVA PET GODINA USPJEŠNOG RADA  -


LIPIK -  Udruga za promicanje kulture „Tilia“ obilježava pet godina uspješnog rada. Osnovala ju je skupina volontera s osnovnim ciljem da svom gradu vrati dio sjaja koji je imao kroz povijest. - Mislim da smo u tome apsolutno uspjeli jer je Lipik, mali grad s 2.000 stanovnika, postao jedan od svega desetak u Hrvatskoj koji se može pohvaliti da ima redovnu koncertnu sezonu. Od Zagreba do Osijeka to nema nitko, pa čak i Osijek ima samo kazališnu ali ne i koncertnu sezonu – rekao je Davor Marukić, jedan od osnivača Tilie i njen sadašnji tajnik.

Vitomir MarofLipik 'glazbene korijene' vuče iz vremena kada je bio čuveno europsko lječilište prepoznatljivo po svom perivoju, Mramornim i kamenim kupkama, te Wandelbahnu i Kursalonu u čijim su se koncertnim i plesnim dvoranama mogli čuti i talijanski belkanto i vojna glazba i ciganske violine. U Lipiku su gostovali mnogi poznati glazbenici i pjevači pa stari zapisi spominju i Šaljapina, Carusa i Tina Pattieru. Udruga „Tilia“ službeno je osnovana početkom 2008. godine no, skupina volontera koja je željela u Lipiku pokrenuti kulturni razvoj, s aktivnostima je počela godinu dana ranije. U sklopu ciklusa "Virtuoso" održana su tri koncerta na kojima je korišten stari klavir iz osnovne škole. Uz potporu dviju banaka i grada Lipika osigurana su ubrzo sredstva za novi klavir a u Lipiku je nakon 70 godina počela prva koncertna sezona. Ciklus "Virtuoso" ljubiteljima ozbiljne glazbe godišnje je omogućavao osam koncerata. S vremenom je pokrenut i novi ciklus "Fortissimo possibile" i sada, nakon pet sezona, članovi Tilie se mogu pohvaliti s 88 održanih koncerata. Od tog broja 62 su bila u Lipiku a ostali u drugim okolnim gradovima, pa su tako po dva održana i u Pakracu, te Požegi. Na koncertima je nastupilo 163 solista i preko 450 glazbenika, najviše iz Hrvatske ali i iz Japana, Rusije, Francuske, Portugala, Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Od poznatih imena valja istaći nacionalnog opernog prvaka Vitomira Marofa koji je u Lipiku gostovao čak četiri puta. - Na koncerte koji se održavaju u Multikulturalnom centru dolazi između 25 i 50 ljudi i to uglavnom starije životne dobi. Osobno mi nije jasno zašto ne dolaze mladi, učenici glazbene škole, koje bi takva glazba trebala zanimati. Inače, želja nam je aktivnosti proširiti i na kazališnu umjetnost pa ćemo pokušati građanima organizirati četiri do pet kvalitetnih kazališnih predstava godišnje – dodao je D. Marukić.

   Posebne proslave pete obljetnice postojanja Tilie neće biti nego će se prilikom koncerta u travnju, kada se očekuje novo gostovanje Vitomira Marofa u Lipiku, upriličiti podjela diploma zaslužnima za promicanje kulture i rad udruge.   (vm)