Banner 750x94 bozic 1

jumbo1

Breadcrumbs

Četvrtak, 03 Rujan 2020 13:07

Vinkovačke jeseni snimile video razglednicu u Požegi

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Vinkovačke jeseni, manifestacija koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga, kulturno-umjetničkoga narodnoga stvaralaštva temeljenoga na bogatoj baštini naroda Vinkovačkoga kraja i cijele Hrvatske, postale su originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina sakupljanja, čuvarica i slikarica izvornoga načina života. Iako pandemija koronavirusa ne dopušta održavanje brojnih događaja organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni poduzeo je sve moguće mjere kako bi se najbolji izvorni hrvatski folklor i ove godine ipak zabilježio i predstavio u najboljem svijetlu te u konačnici sačuvao od zaborava i prenio na iduće naraštaje. Tako snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni u razdoblju od 27. kolovoza do 4. rujna posjećuje sve hrvatske županije i snima kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja koji će biti prikazani kao dio prilagođenog programa Svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni. Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na svome trgu.

Nakon Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Otočca, Rijeke, Pazina, Karlovca, Zagreba, Gornje Stubice, Krapine, Varaždina, Čakovca, Koprivnice i Siska, danas, 3. rujan uslijedilo je snimanje i u našoj Požegi i to na Trgu svete Terezije Avilske na kojemu je nastupio KUD „Slavonija“ iz Jakšića.

U ime Grada Požege organizatore je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

- Pamte naši ljudi i krajevi puno toga, i tursku sablju i žandarski kundak, kugu i razne nevolje, ali su se uvijek inatili i ostali ono što jesu. Mi, Slavonci, nemamo problem s identitetom i to smo danas pokazali. Požega je festivalski grad i drago nam je što su se Vinkovačke jeseni ove godine održale po 55. put kako bi tu ljepotu pokazali svijetu, ali i nama u Slavoniji. Drago nam je što smo i mi u Požeštini, iz naše drage Požege poslali poruku Vinkovcima i svima koji će ju imati priliku pogledati i poslušati. – poručio je Troha.

Nakon Požege, snimateljsku ekipu ugostit će Slavonski Brod i Đakovo, dok će se 55. Vinkovačke jeseni pod sloganom „Curo draga iz sokaka moga“ održati od 17. do 20. rujna isključivo kroz otvorenje i mimohod u kojemu će sudjelovati KUD-ovi iz Vukovarske – srijemske županije.