Četvrtak, 26 Ožujak 2020 18:08

ZAMP-ove mjere za ugostitelje i uslužne djelatnosti

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

0 kn naplate za razdoblje u ožujku u kojem nisu poslovali; popust od 50 posto za prva 2 tjedna ožujka u kojima se radilo otežano a plaćanje tog iznosa na 3 rate nakon prestanka Vladinih mjera zabrane rada; objekti oštećeni potresom u Zagrebu oslobođeni plaćanja u potpunosti

Sukladno ranijim informacijama da ćemo korisnicima glazbe izaći u susret i pružiti potporu u vidu rasterećenja, u ovim teškim vremenima za sve dionike, donosimo informaciju o najnovijim poslovnim odlukama koje se odnose na ožujak i iduća razdoblja u kojem će objekti biti zatvoreni:

Korisnici: ugostiteljski objekti, hoteli, teretane, uslužne djelatnosti i slični korisnici za mjesec ožujak ostvarit će solidarne pogodnosti. Imajući u vidu posebnu situaciju u kojoj se nalaze korisnici glazbe, ali i sve gori položaj svojih članova, glazbenika koji su među prvima i najteže pogođeni nastalom krizom, objavljujemo: za razdoblje od 14. 3. nadalje, u kojem navedeni korisnici u Hrvatskoj ne posluju i ne koriste glazbena djela, nema zaduženja niti obveze plaćanja naknade za glazbenu licencu. Za prvih 14 dana ožujka, u kojima su ugostiteljski i drugi objekti (hoteli, obrti, teretane, saloni itd.) u zemlji radili otežano, za licencu gore navedenim korisnicima odobravamo popust od 50%.

Kako bismo im dodatno olakšali povratak u normalno poslovanje po završetku izvanrednih Vladinih mjera, taj umanjeni iznos naknade za mjesec ožujak moći će platiti u 3 mjesečne rate. Napominjemo, radi se ukupno o 25% iznosa u odnosu na redovno zaduženje kakvo je bilo za npr mjesec veljaču u kojoj se poslovalo normalno.

Prestankom Vladinih izvanrednih mjera donijet ćemo odluku o visini mjesečne naknade za prvi i sljedeće mjesece u kojima će objekti korisnika ponovno početi s radom tj. korištenjem glazbenih djela.

Nadalje, korisnički objekti koji su na području Grada Zagreba potresom oštećeni u mjeri da ne mogu nastaviti s radom, izuzeti su u potpunosti od plaćanja naknade. Vjerujemo da su ove posebne mjere dovoljan dokaz kako u korisnicima vidimo partnere i u najgorem razdoblju za poslovanje svih subjekata u zemlji.

Istodobno a važno za cjelokupnu javnost: molimo sve za razumijevanje položaja oko 10.000 članova, glazbenika autora i nositelja prava za koje HDS ZAMP prikuplja naknade. U situaciji u kojoj su najprije otkazana sva glazbena događanja, oni su prvi ostali bez izravnih prihoda na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi. Iako je to izraz koji korisnici znaju koristiti za glazbenu licencu, ne radi se „nametu“ već o prihodima glazbenika koji od tog prihoda nastoje živjeti i prehraniti svoje obitelji, jednako kao i drugi poduzetnici. Svi oni, jednako kao ugostitelji, za svoju poduzetničku djelatnost plaćaju porez na dohodak, PDV i ostala davanja.

Nadamo se da glazba svima u ovim teškim vremenima olakšava brige, te da će se u svim lokalima u zemlji uskoro nazdravljati za prestanak epidemije i povratak normalnog života.