Četvrtak, 12 Ožujak 2020 11:50

Otkriveno obnovljeno pročelje Gradske knjižnice Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U sklopu projekta dogradnje i rekonstrukcije Gradske knjižnice Požega jučer je skinuta skela i otkriveno obnovljeno pročelje. Projekt Rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice Požega počeo je u svibnju prošle godine, a završetak se očekuje ovog proljeća. Stara i nova zgrada knjižnice bit će jedinstven spoj tradicije i suvremenosti, uz ugodne prostore i odjele, galeriju, kutke za odmor i druženje, javne priredbe i edukacije. Prostor osmišljen i prilagođen suvremenim zahtjevima korisnika. Radovi na ovom zdanju traju još od 2006. godine, projekt je to koji je do sada koštao preko 10 milijuna kuna, ali naporima Gradske uprave, te uz pomoć Ministarstva kulture, uložena su značajna dodatna sredstva kako bi požeškom hramu ukoričene riječi omogućili sjajnu budućnost primjerenu tradiciji i značaju ove kulturne ustanove

Zgrada Prve požeške štedionice, na čijem se mjestu danas nalazi Gradski knjižnica, izgrađena je 1907. godine u duhu secesije. Projektirali su je poznati zagrebački arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch.

- Nakon dugo godina, od 2006. godine i prvih radova na požeškoj knjižnici, danas možemo uživati – skida se skela i u idućih dva mjeseca predat ćemo ovu ljepotu našim sugrađanima na korištenje. Nakon 14 godina, ovo je doista trenutak koji ispunjava – našim sugrađanima predat ćemo uređenu zgradu koja ima svoju povijest, ali svakako i svoju svijetlu budućnost. Nadam se da će biti korištena, posebice od naših mladih, učenika, srednjoškolaca, studenata, ali i svih dragih ljudi koji vole čitati, ali i uživati, pa i sudjelovati u kulturnim aktivnostima koje će im ovdje biti ponuđene. Požega je dobila nazad ono što joj dugi niz godina pripada. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovom projektu, posebice resornoj ministrici i ministarstvu koje je dalo veliki obol posebice u zadnje dvije godine – preko 10 milijuna kuna, a Grad Požega upravljao je kvalitetno i učinkovito provedbom projekta. - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

- Gledati otvaranje obnovljene fasade dobar je osjeća s povijesnom težinom. Jer ovdje s jedne strane govorimo o zgradi koja se nakon dugih 10 godina napokon završava, a s druge strane gledamo u fasadu koja je zaštićeno kulturno dobro i koja se trebala obnavljati upravo s tim kriterijem – očuvati izvorni izgled uz neophodno moderniziranje cijele obnove. - naglasila je ravnateljica Aleksandra Šutalo.