Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 13:45

„Iz didove torbe“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA DRAGUTINA PAVLIČEVIĆA  -

 

STOTINU PRIČA O OSOBAMA KOJE SU 'ISPISALE' GRADSKU POVIJEST

PLETERNICA - U sklopu obilježavanja Dana grada Pleternice u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga prof. dr. sc. Dragutina Pavličevića "Iz didove torbe". Šesta je to po redu knjiga posvećena Pleternici ovog povjesničara koji je svojedobno živio u Pleternici, te bio ravnatelj ovdašnje škole. Knjigu "Iz didove torbe" sastavljenu od stotinu priča autor je napisao, kako sam navodi u uvodu, "u spomen onima kojih nema: mojim roditeljima i braći, svojim sugrađanima te hrvatskim braniteljima s područja Grada Pleternice koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne Republike Hrvatske".

Zahvaljujem dragom Bogu i sv. Nikoli, zaštitniku grada, što me je poživio i dao mi snage, volje i umijeća da ova sjećanja ne odnesem na zagrebačko brdo Mirogoj, nego da ih ostavim sadašnjim i budućim naraštajima Pleterničana. Tako sam oživio stotinu naših pokojnih prijatelja koji su ovdje živjeli prije nas, ista polja radili, iste

vinograde i voćnjake sadili, iste ulice gazili i svoj Grad pazili. To je mojih stotinu zamišljenih spomenika na brdu vječnog mira iza crkve sv. Nikole - kaže dr. Pavličević.

Knjiga "Iz didove torbe" podijeljena je u tri dijela od kojih svaki govori o ljudima iz različitih perioda pleterničke povijesti pa će tako čitatelji moći više saznati o inženjeru Luki- prvom pleterničkom gospodarstveniku, ubijenom župniku Franji Radoviću, gospi

Zori- spretnoj trgovkinji, župniku Ljudevitu Petraku-Luji, Anki partizanki, radijskom reporteru Ivi Tomiću, Bonvivanu Mati Banoviću, vračarici Anki i drugim, manje ili više poznatim Pleterničanima. Uz autora, o knjizi su govorili i dr. sc. Katarina Aladrović-Slovaček, prof. Tomislav Radonić i Dragutin Bajt.  (vm)