Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 13:29

Dođi lolo večeras u kolo

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HKUD „TKANICA“ ALILOVCI ORGANIZIRALA ZAJEDNIČKO DRUŽENJE  -

 

 

ALILOVCI - Kulturno umjetničko društvo "Tkanica" iz Alilovaca organiziralo je tradicionalno druženje za svoje članove, ali i folklorna društva s područja Požeštine s kojima je ove godine, društvo dobro surađivalo. Iako zbog snježnih neprilika nisu došla sva gostujuća društva, zbog čega nije bilo održano najavljeno natjecanje u pjevanju bećaraca, dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Spletom svojih pjesama i plesova te doskočica uključili su se članovi Zavičajne udruge KUD Rama Pleternica.

 

PC097787Alilovčani se sada pripremaju za svoje tradicionalne divane. Tom će prilikom doznajemo od predsjednice društva Elvire Miletić biti prezentiran običaj prosidbe.

 

- Svake godine nastojimo svojim Alilovčanima, ali i svim zaljubljenicima u tradicijsku baštinu prezentirati jedan već pomalo zaboravljeni običaj. Odlučili smo se za prosidbu, jer je ona u svakom selu specifična.. Unatoč tomu uvijek se znalo tko što radi i koje su obveze mladoženjine obitelji, a koje od mlade. Želimo prezentirati kako je momak dolazio u kuću isprositi curu, njegov dogovor s djevojkom ali i njezinim obitelji. Isto tako kako je izgledao i dolazak mladićeve obitelji u kuću cure ali i sve ono što ide uz to od pripreme tradicijskih jela do uređenja kuće i plesa - ističe Elvira.

 

Da članovi KUD-a „Tkanica“ punu pozornost poklanjaju upravo izvornim običajima potvrđuje i dopredsjednik društva Ivica Ciganović navodeći kako im za pripremu jednog običaja treba i po nekoliko mjeseci jer se prije svega istražuje građa na tu temu ali i razgovara s najstarijim mještanima koji se još sjećaju pojedinih običaja.

 

Kako se u ovu priredbu uključuju ne samo članovi folklornog društva, nego cijelo selo alilovački su divani u sklopu kojih se prezentiraju stari običaji jedni od najposjećenijih u kaptolačkom kraju. Tradicionalni "Alilovački divani" bit će održani početkom iduće godine.

 

 

V.Re.