Nedjelja, 15 Prosinac 2019 10:53

Splet pjesama i plesova pod nazivom „Preveliku radost navišćujem vama“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U ORGANIZACIJI GKUD-A POŽEGA ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT KOJI JE POSTAO TRADICIJA – 

POŽEGA–Božićne i novogodišnje blagdane svojim koncertom, koji je postao tradicija, najavilo nam je Gradsko kulturno-umjetničko društvo Požega sa svojim gostima pod nazivom „Preveliku radost navišćujem vama“. Koncert je održan u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, a uz desetak koreografija i pjesama domaćih, nekoliko svojih blokova pjesama izveli su članovi KUD „Zdenac“ iz Zdenaca i članovi Muške pjevačke skupine „Grabarčan“ iz Grabarja. Puna dvorana posjetitelja i ljubitelja folklora, narodnih običaja i stare tradicije i ovoga puta došla je na svoje, a to su pokazali i velikim pljeskom nakon svake točke, ovog 90 minutnog programa.

Božićni koncert su osobno podržali zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha i ravnatelj Glazbene škole Alen Kovačević. Cijeli program u ležernom stilu vodio je odlični Boris Benčić .

Na koncertu su se mogle čuti brojne pjesme i izvedbe u duhu Božića koje su se nekada pjevale, a za tu prigodu note i tekstovi vadili su se iz bakinih škrinja te naučili kako iz slavonskih krajeva tako i drugih dijelova Hrvatske.

Na početku koncerta, domaćini, članovi požeškog KUD-a izveli su Dobar večer dobri gospodar, Vijalo se pero paunovo, Sakaj to, Pod brdom se voda valovala, a u drugom izlasku Preveliku radost navišćujem vama, Bolsku kolendu, Golube, golube pitomi te Stare splitske plesove. U drugom dijelu koncerta izveli su Oj detešce moje drago, Veselje ti navješćujem, Amo nebeski angeli, Klinček stoji pod oblakom i Regica. Pjesme i plesove glazbeno je obradio Nikola Kramar i Valentin Petranović koji su i dirigirali s izvedbama pjesmi i tamburaškom skupinom GLUD-a.Dječja folklorna skupina izvela je Tradicionalne igre u blagdansko vrijeme s voditeljicom Željko Mijatović.

Članovi KUD Zdenci izveli su pjesme Dobar večer dobri ljudi, Kod Betlema, Zdravo budi mladi kralju, Faljen Isus, Travnikom ravnim, Oj Betleme, Betleme, uz voditelja Ivana Ivankovića.

Članovi MPSGrabarčani otpjevali su Nije zora k'o štoj' nekad bila, Dva oraja, Tri livade, Šickaj, puckaj, uz voditelja Zdravka Matijevića.

Na kraju koncerta svi izvođači zajedno otpjevali su poznati božićni napjev Radujte se narodi.