Utorak, 04 Prosinac 2012 12:57

Slika „Val“ Đuke Siroglavića duga 6.400 metara

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA NAJDUŽE SLIKE NA SVIJETU  -

 

POŽEGA – Segmenti najduže slike na svijetu, rođenog Slavonca Đuke Siroglavića izloženi u Restoranu Sara dio su izložbe koju je Požežanima priredio ovaj slikar, vlasnik Guinessovog rekorda. Rekord je postigao naslikavši najdulju sliku na svijetu, pod nazivom „Val“ koja je duga 6.400 metara, te visoka oko 1,5-1,7 metara, te cijela slika zauzima preko 10.800 m2, a teži gotovo pet tona.

PC047452- Uzeo sam komad platna i imao neku energiju, vjerujem da sam to povukao iz rata, sve se u meni skupilo. Tu energiju sam htio pretvoriti u sliku na platnu. Dogodilo se da sam našao sponzore i prijatelje i napravio sam. Nisam nikada ni pomišljao da bih to mogao uopće napraviti, sklopile su se činjenice i ja sam to napravio. Teško je to objasniti kako sam to napravio, neznam ni ja sam kako, nije bilo lako. Da je lako već bi netko skinuo taj rekord – kaže Đuka koji je ovu sliku stvarao u prostorima vojarne Borongaj u Zagrebu, slikao morski val punih šest mjeseci. Val onakav dug, beskrajan kakav zapravo i je u moru. Za sliku je potrošio više od 2,5 tona boje, a izložio ju je u cijeloj dužini na ogradu oko aerodroma u Bolu na otoku Braču.

PC047459- Danas se slika nalazi u balama dužine 50 metara i prodaje se i daruje isključivo u humanitarne svrhe. Do sada je prodano i darovano u humanitarne svrhe oko 2,5 km slike. I ova požeška izložba na kojoj sam izložio i ostale slike iz mog stvaralačkog rada, da gledatelji vide da ja znam stvarno slikati i ostalo, a ne samo val, je također humanitarna, za pomoć obitelji branitelja koja je u potrebi. Do sada sam sudjelovao na preko stotinu humanitarnih izložbi i dok god živim ja ću pomagati – dodao je Đuka s kojim smo razgovarali i fotografirali ga na 2405. metru slike.

Izložbu najduže slike na svijetu otvorio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, čestitajući autoru na ovom djelu i rekordu. – Ovo je izuzetan kulturni događaj, ali i humanitarni događaj. Samo podatak da je slika teška preko pet tona ima svoju težinu. Ja vam se zahvaljujem na ovom humanitarnom djelu a svi koji žele nešto izabrati za sebe također će učiniti jedno humanitarno djelo – rekao je gradonačelnik Ronko na otvorenju izložbe.