Srijeda, 28 Studeni 2012 22:43

Promocija knjige - Lika u srcu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MJESEC HRVATSKE KNJIGE POŽEŠKOJ ČITAONICI -

POŽEGA – Povodom mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega Ličko zavičajno društvo Vila Velebita priredilo je promociju zbirke pjesama Vere Matovina Biondić – „Lika u srcu“. Autoricu i društvo predstavila je ravnateljica knjižnice Jasenka Bešlić ističući njenu otvorenost prema različitosti, prema drugačijima, prema drugačijim tradicijama. O samoj autorici i njenim motivima da piše pjesme s motivima svojih ličkih korijena govorio je Josip Fajdić, predsjednik Vile Velebita. Promociji su prisutvovali uz požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik i član Upravnog vijeća knjižnice Ivan Čolak.

PB246750Recenziju zbirke pjesama napisala je prof. Dijana Klarić koja je o pjesnikinji i njenim pjesmama rekla. – To je zbirka koja se sastoji od pejsažnih i ljubavnih pjesma, pjesma s posvetom koje uglavnom za temu imaju Liku i Slavoniju. Budući da je autorica rođena u Slavoniji a porijeklom je Ličanka. Zbirka je podijeljena na četiri dijela, zavičajne pjesme u kojima je tema Lika i Ličani te stari običaji, pejsažne u kojima slavonskim minimalizmom opisuje prirodne pojave, ljubavne pjesme.

Vera Matovina Biondić u zbirci opisuje svoja dva doma, današnji Levinovac i dom svojih predaka Saborsko. Za Liku nije puno znala u mladim danima, a kasnije se budi interes za svoje korijene, a posebno za stare i tradicijske običaje koji i tamo polako nestaju.

Stihove iz knjige Lika u srcu čitala je učenica gimnazije Maja Gjajić.