Četvrtak, 06 Lipanj 2019 22:46

Vid Marić pleternički planinar i slikar amater

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POVODOM LIDAS-a OTVORENA IZLOŽBA U HRVATSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PLETERNICA -

POŽEGA – Pleternička Hrvatska knjižnica i čitaonica ponovno je bilo mjesto okupljanja velikog broja Pleterničana, ovog puta ljubitelja likovne umjetnosti. U sklopu Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva ili popularnom LIDAS-a koji traje cijeli lipanj u Pleternici postavljena je izložba Vida Marića, Pleterničanina, željezničara, planinara ali i slikara amatera.

Zaista je to odlično organizirao ravnatelj Franjo Novak i njegovi djelatnici u knjižnici, koji su u goste na otvorenje izložbe doveli Mušku pjevačku skupinu Grabarčani iz Grabarja koji su izveli nekoliko skladbi a'capela, te KUD Orljava iz Pleternice koji su u mješovitom pjevačkom sastavu uz svoje tamburaše također izveli nekoliko slavonskih pjesama i zaključili sa bećarcem.

I samog autora iznenadio je tako veliki broj posjetitelja i njegovih prijatelja, te je istakao u šali da će morati promijeniti i tekst na spomeniku, jer je mislio napisati da odlazi sam i da ga će se rijetki sjećati. Sada vidi da ima stvarno puno prijatelja i da će ga se svi sjećati. Izložbu je otvorila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja se također iznenadila da je Vid i slikar. Znala ga je kao željezničara, dugogodišnjeg sefa željezničke postaje u Pleternici i aktivnog planinara, ali da on i puno slika, to nije znala. Pozvala je i ostale svoje sugrađane, da svi koji nešto stvaraju imaju priliku u najljepšoj knjižnici u Hrvatskoj, to svoje stvaralaštvo i prikazati.

Vid Marić rođen je 9.12.1943. godine, osnovnu školu je pohađao u Pleternici, srednju u Gimnaziji u Požegi a Željezničarsku školu u Zagrebu. Radio je na željeznici od 1960. godine, na kolodvorima u Dardi, Osijeku, Našicama i Pleternici do 1984. godine, kada postaje prometnik i šef stanice u Pleternici i ostaje sve do umirovljenja 2000. godine. Dok je bio šef pleterničke stanice posebno je vodio brigu o uređenju same stanice, uvijek sve uredno i obojano, sa puno cvijeća, pa je Pleternička postaja čak 3 puta dobivala nagradu kao najuređeniji kolodvor, u nekadašnjoj Jugoslaviji ali i u Hrvatskoj. Bio je strastveni sportaš i bavio se s nekoliko sportova, a od 1985. godine postaje planinar i to mu je velika ljubav sve do današnjih dana. Ponekih godina je imao upisano i 150 planinarskih izleta i pohoda po planinama.

Slikati je počeo kao mlad još 1956. godine i slikarstvom se bavi skroz do današnjih dana. Svoje slike na šperpločama i slikarskom papiru iz tih početaka, tek nedavno mu je pronašao pleternički slikar Dragutin Bajt u arhivi pleterničke crkve, gdje su u početku kao dječaci i slikali. Kasnije slika motive Pleternice, željezničke motive i parne lokomotive, česta tema i motivi dolaze iz religioznih priča i vjere, a kasnije s ljubavlju planinarstva, najčešći motivi su mu planine, planinski vrhovi, nepoznati i strani krajolici koje je pohodio. Za izložbu je odabrao 40-tak motiva i slika u više tehnika.