Subota, 11 Svibanj 2019 10:58

Zlatni glas za TS „Ruže“ iz Subotice a pobjednici posjetitelja TS „Dukati“ iz Širokog Brijega

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

45. JUBILARNI I MEĐUNARODNI „ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE“ ODRŽAN U KAPTOLU - 

KAPTOL - Jedan od najdugovječnijih tamburaških festivala svakako je Zlatni glas Zlatne doline koji se po 45. puta održao u Kaptolu. Ove godine od se zbog velikog intersa posjetitelja, ali i zbog ozbiljnosti produkcije održavao na velikoj pozornici u Školskoj sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca. Ove godine po prvi puta festival je postao i međunarodni, jer su gostovale tamburaške skupine iz BiH i Vojvodine.

Na početku su sve posjetitelje i izvođače 19 pjesama kojih je ovoga puta najveći broj jer su uz soliste, osam tamburaških sastava nastupili četiri ženska i muška pjevačka zbora, pozdravili ispred organizatora općine kaptol, načelnik Mile Pavičić, te ispred pokrovitelja župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. Oni su istakli dugovječnost ovog festivala, koji sve više napreduje i kreće prema svojim zvjezdanim trenutcima, te se založili da se razvija u budućnosti i postane zalog zajedništva jer s pjesmom se i ratovalo i svatovalo, ali je i dalje odraz cijelog našeg života, lijepog i ružnog, ali najviše našeg zajedništva, zaključio je župan Tomašević.

Uvodnom skladbom „Travanjskog kola“ koje su izveli Tamburaški orkestar OŠ Vilim Korajac pod vodstvom Tihomira i Ane Šmitpeter, voditelj Tomislav Pandžić Toca pozvao je i izvođače da pokažu što su pripremili. Preko 400 posjetitelja burno je aplauzima pozdravilo ukupno 90-tak izvođača koji su otpjevali 19 autorskih pjesama skladanih samo za ovaj festival. Soliste je pratio orkestar Tamburaške škole Batorek iz Osijeka pojačan harmonikom i bubnjevima. Nakon izvođenja svih skladbi, posjetitelji su na glasačkim listićima glasovali za skladbu po vlastitom odabiru, a stručni ocjenjivački sud je izabrao tri najbolje skladbe. Svi pobjednici, ukupno šest nagrađenih skladbi dobili su novčane nagrade organizatora, pokrovitelja i sponzora.

Pobjednik „Zlatnog glasa“ tako je postao Ansambl „Ruže“ iz Subotice sa pjesmom „Ej tamburo“ za koju je napisao glazbu Sebastijan Kantur, tekst Ninoslav Radak,a aranžman S. Kantur i Matija Temunović), drugo mjesto pripalo je TS „Zvona“ iz Đakova sa pjesmom „Otet ću te zlato moje“, glazba i aranžman Tomislav Jakobović, tekst Branimir Mikić koji je ove godine imao nekoliko tekstova, a dobio je i više nagrada. Treće mjesto osvojila je solistica Ana Baketarić iz Pleternice izvodeći skladbu „Zbogom i oprosti mi“ autora glazbe Marka Tomasovića na tekst Štefanije Soldan i aranžman Alena Mozera. Ana Baketarić niz godina nastupa na Zlatnom glasu i već je osvajala i prve nagrade posjetitelja.

Posjetitelja su najviše glasova dali TS „Dukati“ iz Širokog Brijega za pjesmu „Šešir“ koju je na stihove Branimira Mikića uglazbio Božo Bole Zovko i aranžirao Branimir Jovanovac, drugo mjesto osvojila je Željka Kršulj Berač koja je uz pratnju TS „Brijest“ otpjevala pjesmu „Zaboravit nikad srce neće“ za koju je sama uz brata Antonia napisala glazbu, tekst i aranžman. Treće mjesto osvojio je osebujni Petar Pokupčić iz Sladojevaca sa skladbom „Hej tuđino“ za koju je napisao glazbu i tekst, a aranžman Danijel Krmić, kojega posjetitelji pamte od prošle godine također s uspješnom skladbom.

Uz nosač zvuka sa svih 19 pjesama ove godine objavljen je i nosač zvuka najuspješnijih skladbi s prošlih deset godina „Zlatnog glasa“. Prodajom nosača zvuka pomoglo se Caritasu župe Kaptol. Snimanje cijelog festivala obavila je ekipa „Studija Paradigma“ iz Osijeka a snimku  će emitirati više od 15 televizija iz RH i susjednih zemalja.

Dok je trajalo glasovanje posjetitelja i ocjenjivačkog suda održao je svoj koncert poznati slavonski pjevač Šima Jovanovac uz pratnju TS „Žeteoci“. No Šima je uskoro od koncerta napravio pravi show koji nitko u dvorani nije očekivao. Na pozornicu je pozvao Dukate iz Širokog brijega pa su zajedno otpjevali jednu skladbu, uskoro su mu se na pozornici pridružili muški pjevački zborovi Starotopoljani i Baće. Pozornica je bila puna, a moćni glasovi izveli su nekoliko Šiminih uspješnica. Uskoro je Šima u publici primijetio i Stjepana Jeršeka Štefa koji mu se na poziv pridružio i zajedno otpjevao nekoliko skladbi. Uskoro su svi zajedno pozvali i najpoznatijeg pjevača među županima, našeg župana Alojza Tomaševića, koji je pokazao da može uz bok pjevati s najboljim pjevačima. Posebno su dobili velike ovacije posjetitelja za bećarce koje su znalački birali, a posjetitelji su na kraju dobili pravi show koji nije planiran, ali ga je teško i ponoviti. Stoga nije bilo niti jedne pjesme koju nisu zajedno s pjevačima pjevali i svi posjetitelji u dvorani.