Banner 750x94 bilburger

bilburger

Breadcrumbs

Subota, 27 Travanj 2019 09:48

Ivo Lučić „ Od vila ilirskih do Bijelog puta“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA „HERCEG STJEPAN“ POŽEGA ORGANIZIRALA PROMOCIJU KNJIGE - 

POŽEGA – U predvečerje tradicionalnog Hercegovačkog sila koje organizira Hercegovačka zavičajna udruga „Herceg Stjepan“ iz Požege organizirana je na veleučilištu u Požegi i promocija najnovije knjige povjesničara Ive Lučića pod nazivom „Od vila ilirskih do Bijeloga puta“ – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti. Autora i Zavičajnu zajednicu predstavio je predsjednik Vlado Boban. Knjigu je predstavio sam autor a istakao je da ju je završio sa tekstovima o Bijelom putu i humanitarnim konvojima za Novu bili u Bosnu Srebrnu. Predstavljanju su nazočili brojni članovi Hercegovačke zavičajne udruge.

Ova knjiga koja ima 368 stranica, izašla je u nakladi Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, historiografsko je znanstveno djelo. Autor se usredotočio na izvore od kojih dio dosad nije bio poznat široj javnosti, dio ni povjesničarima, a dio je stajao negdje u zapećku, zapostavljen i zanemaren. Iz naslova knjige vidljivo je kako ona obuhvaća povijesno razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestoga stoljeća, kao i njegovih refleksija na Bosnu i Hercegovinu, pa do pred kraj dvadesetoga stoljeća i Bijeloga puta koji je kao i nekada “vilinski glas” iz Zagreba vodio u Bosnu.

Najveći dio knjige, jedna trećina, posvećen je zbivanjima nakon raspada Jugoslavije, te međunarodnog priznanja i proglašenja “Republike Bosne i Hercegovine” u proljeće 1992. Knjiga je plod dugogodišnjeg istraživanja, prikupljanja materijala i izravnog uvida u temu. Tekst je popraćen brojnim fotografijama, od kojih su neke prvi put objavljene. Djelo ima i “dodanu vrijednost” koju se ne može zanemariti – knjiga je politički relevantna za današnjicu. Ništa u političkim previranjima današnje Bosne i Hercegovine ne može se razumjeti bez uvida u njezinu povijest. Autor je posebno istakao kako se povijest u Bosni i Hercegovini ponavljala i da izgleda nitko iz hrvatske politike i vlasti nije ništa naučio iz tih grešaka, nego se i dalje vodi politika koja vodi samo do ponavljanja tih istih grešaka.

Kako je autor knjigu završio s Bijelim putem  o tom jedinstvenom humanitarnom događanju govorio je Lučićev prijatelj, poznati humanitarac Ante Damjanović, koji je uz još nekoliko poznatih ljudi bio organizator humanitarnih konvoja za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu. Ispričao je svoj put u tadašnjim vremenima te dolazak u Lašvansku dolinu, Novu Bilu, Vitez, Travnik, koji su tada bili bez vode, struje i svih osnovnih potrepština koje stanovništvo nužno treba.