Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 19:47

„Oj divojko, što u kolo nećeš“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KUD SVILENKA ORGANIZIRAO 4. SMOTRU ŠETANIH KOLA -

BUK – Jedno od najmlađih kulturno umjetničkih društava u našoj županiji, „Svilenka“ prihvatilo se zaista vrijedne i zahtjevne organizacije 4. Smotre šetanih kola pod nazivom „Oj divojko, što u kolo nećeš“. Autor projekta je etnomuzikolog mr. sc. Miroslava Hađžihusejnović Valašek koji je realiziran uz svesrdnu pomoć Brankice Potnar, voditeljice KUD-a, Branke Leist, predsjednice i Kornelije Hel, tajnice KUD-a Svilenka. Smotra je održana na nogometnom stadionu u Buku uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, grada Pleternice i Požeško-slavonske županije. O smotri su napravljene radioemisije a cijeli program je snimala HTV.

Na smotri su nastupili KUD Svilenka Buk, KUD Šijaci Biškupci, HKUD Slavonija Jakšić, HKD Tkanica Alilovci, KUD Zagrađe iz Zagrađa i KUD Orljava Pleternica. Svako društvo je izvelo dvije pjesme koje se pjevaju uz šetano kolo a pjesme započinju počimalje.

Smotra je završila velikim otvorenim - letenim kolom svih sudionika a pridružili su im se i gledatelji.

Za vrijeme smotre održane su i radionice Praktična primjena – šetana kola u mom mjestu, kretnje i pokreti u šetanom kolu, te Teoretski osvrt gdje je težište na samom tekstu šetanog kola. O smotri, svim sudionicima, povijesti KUD-ova i šetanih kola izdana je i prigodna brošura te predstavljene sve počimalje i tekstovi pjesama.

- Od 2009. godine kola uz pjevanje pod nazivom „šetana kola“ nalaze se na listi zaštićene materijalne baštine Ministarstva kulture Hrvatske. Kao voditeljica ovog projekta ove, 2012. godine vršim istraživanja na području Požeštine. Kako bih pripomogla obogaćivanju programa folklornog amaterizma napravila sam pregled izvora zapisa tekstova i napisa iz Požeštine – istakla je voditeljica projekta mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović Valašek.