Utorak, 19 Veljača 2019 15:04

Nakon nježnog Valentinova – BUNTOVNO!

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA POŽART UZ IZLOŽBU SLIKA ORGANIZIRALA VEČER POEZIJE I PROZE - 

POŽEGA - Udruga Požart proteklog je petka održala Večer buntovničke poezije i proze u kafiću Beer,ti&ja u Požegi.

- Ciljamo uglavnom na provokativnu tematiku pjesama i proze: sarkastičnu, satiričnu, politički nekorektnu i nekonkretnu, 'divlju', kritiku društva, i ne... društva. Nama ne treba već viđena revolucija toljage i parole, već revolucija ideje i misli, Vrisak!!! - stajalo je u pozivu pjesnicima uz napomenu kako bi svako slobodno društvo, pogotovo ako je demokratsko trebalo njegovati slobodu govora, misli i riječi, a samim time i kritiku, koja ga može poboljšati i ono je jako, upravo koliko tu istu kritiku i podnosi.

Članovi Požarta postavili su i novu izložbu slika u prostoru, zapalili svijeće, skinuli maske (a neki i stavili), a ispred postavili velikog plavog konja. Plavi konj je postao zaštitni znak Požarta, a nastao je kao zahtjev za slobodom stvaranja i izlaganja.

Požart već desetu godinu propituje javne prostore grada kroz interaktivna kulturna događanja u kojima mogu sudjelovati svi građani. Ulične izložbe i projekti su ukazivali na potrebu utjecaja građana na život grada, kao i na potrebu za ispunjavanjem mnogih zanemarenih javnih prostora kvalitetnim kulturnim događanjima.

Večer poezije i proze u veljači ipak je tražila toplinu zatvorenog prostora. Nakon urušavanja Ledare i prodora vode, Požart traži dalje. I mnoge druge udruge organiziraju događanja u kafićima, jer nemaju izbora. Požegi sigurno treba dom kulture, bar kao što ga i većina sela u našoj okolici ima.

I riječi su te večeri tražile slobodu stvaranja i življenja, vrištale buntom i bijesom i tugom i gnjevom, ali i stvarale promjene u našim glavama. Svi smo poželjeli da se večeri poezije i proze održe ponovo.

Pjesnike i pisce i čitače poezije okupio je glumac Brane Stojaković, a čitali su i čitani su: Gordana Malbašić, Brane Stojaković, Vjeko Kramberger, Maja Smoljanović, Ivana Lovrić, Krešimir Solić, Marta Gašparić, Snježana Mekić Delić, Anamarija Mutić, Josip Paić, Lorena Secco, Marko Tomaš, Miodrag Njegovanović, Ivan Marković, Ranko Janković, Denis Ćosić, Guerilla Psychenaut, Tomislav Milanović, Henri Dowd, Vojo Šindolić, Vesna Parun, I. G. Kovačić, Dobriša Cesarić, Branko Miljković, Kahlil Gibran... Glazbena pratnja: Sandi Smojvir, Miroslav Majić, Domagoj Rodić, Maja Milaković i Marko Soldo.

Slike i instalacije su izložili: Dario Šipoš, Domagoj Krip, Maja Smoljanović, Tena Novinc, Marta Gašparić, Ana Marić, Dina Brozović, Dragan Matičević, Snježa Mekić Delić i Maja Milaković.

Tekst: Snježa Mekić Delić, Foto: Robert Demo