Subota, 27 Listopad 2012 10:30

Psihologijski priručnik izazvao zanimanje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POBJEDITI DEPRESIJU KOGNITIVNO-BIHEVIORALNIM TEHNIKAMA -

POŽEGA - U prostoru Agencije za psihologijske usluge „Mozaik“, 22. listopada predstavljena je knjiga poznate hrvatske psihologice prof. Dragice Barbarić pod nazivom „Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama“. Za ovu knjigu vladalo je nesvakidašnje zanimanje, pa je tako prostor agencije bio ispunjen do posljednjeg mjesta građanima zaintrigiranim ovom suvremenom temom. Uvodnu riječ na promociji imala je mag. psihologije Barica Urh, a o knjizi su govorili urednica Sandra Pocrnić Mlakar, prof. psihologije Senka Božić i autorica Dragica Barbarić.

Do sada kod nas nije bilo sličnih autorskih pokušaja, pa tako psihologijski priručnik Dragice Barbarić predstavlja prvi u tom pravcu na hrvatskom jeziku, približavajući principe i tehnike kognitivno-bihevioralne terapije velikom broju ljudi. A i sama knjiga je poticaj mnogima da samostalno krenu u borbu sa stanjima bezvoljnosti, pasivnosti i povlačenja od drugih ljudi, koja ih lako mogu odvesti u sve dublja depresivna stanja. Ova izuzetna knjiga korisna je i kao pomoć onima koji su već uključeni u psihoterapijski tretman, u bržem usvajanju novih vještina i uspješnijem napredovanju prema odabranom cilju.

- Sva su ozbiljna znanstvena istraživanja pokazala neospornu učinkovitost kognitivno-bihevioralne terapije za cijeli niz psihičkih problema i poremećaja, te osim za depresiju ona je učinkovita i za sve vrste fobija, posttraumatski stresni poremećaj, tjeskobu od raznih društvenih situacija, hipohondriju itd. Također, vrlo je djelotvorna i za rad na svakodnevnim problemima, kao što je poboljšanje partnerskih odnosa, povećavanju samopoštovanja i samopouzdanja, stvara jedan optimizam, razvija asertivnost, i korisna je za upravljanje karijerom, te isto tako učinkovita je u tretmanu ljutnje i agresivnog ponašanja – rekla je autorica Barbarić.

Treba istaći da posebnu čar predstavlja optimističan stav same autorice, koja s puno razumijevanja i ohrabrenja pristupa svojim čitateljima potičući ih da postupno, ali ustrajno nastoje promijeniti svoje misli i nekorisna ponašanja, a sve u cilju da vode sadržajniji i sretniji život.

I. Herner