Petak, 19 Listopad 2012 11:49

Stoljeće električne energije u Požegi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POVODOM VISOKE OBLJETNICE PROMOVIRANA MONOGRAFIJA -

POŽEGA – povodom visoke obljetnice 100 godina dolaska električne energije i svijetla prve žarulje u Požegi promovirana je monografija „Stoljeće električne energije u Požegi 1912-2012.“. Monografija je izdana u nakladi Hrvatske elektroprivrede a priredila ju je Đurđa Sušec, urednica Vjesnika HEP-a iz Zagreba.

Svečanost promocije održana je u Gradskoj vijećnici Požege popunjenoj do posljednjeg mjesta, a nazočili su joj uz autoricu, recenzenti Marijan Kale i Mihovil Bogoslav Matković, akademik Božo Udovičić, čelnici HEP-a, članovi Društva energetičara Požega, djelatnici Elektre Požega, čelnici društvenog i političkog života grada Požege i brojni Požežani. – Napravila sam nekoliko monografija posvećenih raznim obljetnicama vezanih uz elektrifikaciju, a ova je za mene bila posebno motivirajuća, jer sam rođena Požežanka – rekla je autorica Đurđa Sušec.

Monografija govori o samom početku svjetlosti i stvaranju električne energije, a bliža povijest počinje s 23. studenim 1910. Godine kada je Gradsko zastupstvo predvođeno gradonačelnikom dr. Eduardom Kurschnerom donijelo odluku o pokretanju izgradnje prve hidroelektrane na rijeci Orljavi u Kuzmici. Prva munjara osim vodenog pogona imala je i veliki dizel stroj za pokretanje generatora u slučaju nedostatka vode. Prati samu gradnju i rad kuzmičke Munjare tre elektrifikaciju grada Požege i Požeštine.

Nakon promocije monografije u Galeriji Ciraki otvorena je izložba fotografija slavne Munjare u Kuzmici te dolaska električne energije u grad Požegu. Fotografije prikazuju elektrifikaciju grada i širenje tadašnje tvrtke nadležne za elektrifikaciju. Izložbu je pripremio i postavio Gradski muzej Požega.