Petak, 19 Listopad 2012 11:30

Čuvari tradicije i običaja kaptolačkog kraja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KUD-a „IVO ČAKALIĆ“ IZ KAPTOLA -

KAPTOL - Iako su jedno od mlađih društava folkloraši KUD-a „Ivo Čakalić“ iz Kaptola svojim nastupima nastoje ne samo obogatiti sadržaje kulturnih priredbi koje se organiziraju u kaptolačkom kraju već i očuvati bogatu tradicijsku baštinu toga kraju.

- U zadnje smo vrijeme bili dosta angažirani oko naše „Pudarijade“ a sada nastavljamo uobičajenim ritmom. KUD okuplja oko 40 članova od kojih je 30-ak aktivnih. No važni su nam i oni podupirajući koji nas svugdje prate i bez kojih ne bi mogli. Inače radimo u dvije sekcije od kojih je jedna tamburaška a druga plesna. Mlađih skupina nemamo no radimo na tome. Naime ti mlađi a radi se o srednjoškolcima rade s nama i stalni su članovi - kaže voditeljica Željka Arambašić navodeći kako se probe redovito održavaju.

Prema svom godišnjem planu rada Kaptolčani redovito sudjeluju na smotrama u Požeško-slavonskoj županiji, ali i šire jer su uspostavili dobru suradnji s drugim društvima posebice s onima koja im dolaze u goste.

Rado se doznajemo dalje odazivaju i odlaze na smotre kod onih društava koja ih zovu u goste jer je to kaže voditeljica prilika i da razmjene iskustva ne samo kada je riječ o plesu nego i samom radu i aktivnostima unutar društva.

- Ima nekih smotri gdje smo redoviti kao što je ona u Brestovcu ili primjerice u Jarugama i to nas veseli. Inače njegujemo baštinu kaptolačkog kraja iako svi uglavnom radimo koreografirani ples koji je prilagođen sceni - kaže voditeljica Arambašić.

V.Re.