Utorak, 02 Listopad 2018 10:59

Otvorene Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM 21. OBLJETNICE USPOSTAVE POŽEŠKE BISKUPIJE -

POŽEGA - Nakon svečanog euharistijskog slavlja na dan 21. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, 27. rujna u požeškoj Katedrali otvorene su Orguljaške večeri, jedan od kulturno-duhovnih programa u pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i Grada Požege. Katedralni zborovođa i orguljaš Mario Večerić u prigodnoj je riječi pozdravio sve nazočne ljubitelje orguljaške glazbe i predstavio im hrvatsku orguljašicu Ljerku Očić koja svojim koncertom otvara ovogodišnje Orguljaške večeri. Gospođa Očić koncert je započela Toccatom II., jednog od najvećih majstora talijanskog baroka G. Frescobaldia. Potom je izvela Partitu sopra la Aria della Folia da Espagna B. Pasquinija; Sonatu u d molu B. Galuppija; Sonatu u C duru G. Pescettija i Pastorale del Santissimo Natale G. Morandija. Koncert je zaključila Sonatom u H duru (op. 181 br. 17) J. Rheinbergera.

Orguljašica Ljerka Očić jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nakon završenog studija u Ljubljani u klasi prof, Huberta Berganta nastavila je usavršavanje kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga. Nastupila je gotovo u svim europskim zemljama, SAD, Australiji te u Azijskim zemljama. Predsjednica je društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“. Snimila je više od 20 nosača zvuka. Autorica je televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi. Od studenog 2014. godine prodekanica je za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2017. godine stekla je doktorat umjetnosti na Zagrebačkom sveučilištu.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 7. listopada, koncertom Jaroslava Tůme iz Praga, i 11. listopada, koncertom Milana Hibšera iz Zagreba, a završavaju 14. listopada, službom Večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, koju će predvoditi Katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića.

Tekst/foto: Požeška biskupija