Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 12:52

Svi se trebamo osloboditi grča

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POSLOVNA OČEKIVANJA 2017. PODUZETNIKA S PODRUČJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - VLADO KRAUTHAKER, vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker, Kutjevo -

U čitavoj poljoprivredi očekujem da se konačno zaokrene kotač u drugom smjeru. Država bi trebala pokrenuti mehanizme i strateški planirati konkurentnosti

Vinogradarska godina bila je vrlo složena i zahtjevna. Radilo se o dosta vlažnoj i toploj godini na kutjevačkome području. Bilo je teško pratiti ekološku proizvodnju jer sve to iziskuje dodatan napor budući da ekološki proizvođači rade zaštitu s puno blažim sredstvima. Imali smo šteta u vegetaciji na listu. U svibnju je, kao nikada do sada, bilo mrazeva, a bilo je i nekoliko naleta tuče. Sve je to rezultiralo manjim urodom grožđa. Posljedica tih klimatski i vinogradarski teških uvjeta čak nismo bili svjesni sve do same berbe. Dobit ćemo određenu naknadu i od osiguravajućih društava. Mrazevi i niske temperature napravile su velike Štete na kutjevačkim vinogradima. Neki naši kooperanti imaju štetu i do 80 posto. U mojim vinogradima šteta je u prosjeku oko 25 posto.

Ove ćemo godine na tržište izbaciti 480.000 litara vina. Usporedbe radi, prošle godine smo imali 650.000 litara. To je značajna oscilacija koju ćemo dijelom nadoknaditi iz zaliha, ali i njih nemamo baš puno. U svakom slučaju naši ključni kupci i dugogodišnji partneri neće ništa osjetiti.

Zadovoljan sam produljenjem turističke sezone. Nikada ugostitelji u posezoni nisu naručivali toliko vina kao prošle godine

Ono čime sam jako zadovoljan je značajno produljenje turističke sezone. Nikada ugostitelji u posezoni nisu naručivali toliko vina kao prošle godine. Da nema turističke sezone svi mi bismo bili u problemima. Još kada bi se razvio zimski i kontinentalni turizam, svima bi nam bilo puno lakše.

U narednim godinama više ćemo se fokusirati na reorganizaciju izvoznih tržišta. Trenutačno izvozimo u 18 zemalja, a smatram da je to preveliki broj. Pri tome, naravno i nadalje namjeravamo povećavati izvoz i količinski i financijski, ali ćemo svakako smanjiti broj zemalja u koje izvozimo. U narednim godinama puno očekujemo od proizvodnje biodinamičkih vina i od činjenice da smo potpuno prešli na ekološku proizvodnju. U tom dijelu namjeravamo povećavati udjel i sve više se posvetiti proizvodnji zdravijih vina. U tom smislu smo dio znanstvenih projekata.

U 2017. očekujem donošenje novog Zakona o vinu u koji će biti ugrađena nacionalna markica iz koje će se financirati marketing hrvatskih vina i njihova promocija. Ta markica bi nas pomirila i ujedinila. Zakon o vinu bi trebao skrenuti pozornost na regionalne oznake izvornosti.

Pomaci se već događaju

Što se tiče narednih godina, mišljenja sam da će ipak biti bolje i da se već pomalo događaju određeni pomaci nabolje. U tome razdoblju bi se i država i poduzetnici trebali osloboditi grča u kojem su bili zadnjih sedam-osam godina. Nadam se da će se više staviti naglasak na izvoz koji nam je nužan da bi vinarski sektor bolje funkcionirao. Međutim, u Čitavoj poljoprivredi očekujem da se konačno zaokrene kotač u drugom smjeru. Država bi trebala pokrenuti mehanizme i strateški planirati kako bi omogućila malim i srednjim gospodarstvima podizanje konkurentnosti. Mislim da je to moguće i da ne treba prevelik napor za to učiniti. Mala i srednja gospodarstva koja proizvode hranu mogu se približiti cijenom svojih proizvoda uvoznim proizvodima. To ne smatram teškim zadatkom jer je to prema mojem mišljenju stvar volje i pametnog strateškog planiranja. Tako bi se smanjio uvoz. Isto tako, trebalo bi se malim i srednjim tvrtkama omogućiti da na pravedniji način dođu do zemljišta koje im je neophodno za razvoj. Postoji zemlja, samo podjela nije pravedno organizirana - kaže Krauthaker a objavljuje godišnja publikacija Poslovna očekivanja 2017., posebno izdanje Privrednog vjesnika iz kojega smo izabrali poduzetnike s područja Požeško-slavonske županije.

Tekst: Poslovna očekivanja 2017 Foto: arhiva (Kronika požeško-slavonska)