Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 14:13

Samo 9 proizvođača kruha, peciva i kolača u Požeško-slavonskoj županiji, a bilježe gubitak u poslovanju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

791 PODUZETNIK U RH SE BAVI PROIZVODNJOM KRUHA, SVJEŽIH PECIVA I KOLAČA -

POŽEGA – U Republici Hrvatskoj za djelatnost proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača registrirano je i poslovao 791 poduzetnik. Najviše ih je registrirano u gradu Zagrebu, ukupno 146, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji, samo 9. Iako cijela branša bilježi povećanje obima poslovanja i financijski rast od 5,7% u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, preko 70% poduzetnika bilježi dobit u poslovanju, pekarski poduzetnici u Požeško-slavonskoj županiji bilježe gubitak od 31.000 kuna.

Najveći prihod u branši imao je Mlinar od 439 milijuna kuna, koji je i veliki izvoznik pekarskih proizvoda, a u grupi velikih su još Pan-Pek, Pekare Klara, PIK Rijeka, Babić pekare Split, Pekara Dubravica, Radnik Opatija, Bobis Split, Centar Škojo Osijek, Jedinstvo iz Istre. Pekarski proizvodi sve više se i uvoze, pa tako uvoz u 2016. godini iznosi 6,5 milijuna eura, a istovremeno izvoz od samo 678 tisuća eura. Tržište je preplavljeno stranim pekarskim proizvodima, posebice zamrznutih pekarskih proizvoda. U proizvodnji kruha sve više se uključuju trgovački lanci, koji organiziraju vlastitu proizvodnju, a istovremeno malim proizvođačima nameću niske cijene, traže velike rabate, a preferiraju jeftine proizvode iz uvoza.

Pekari se susreću i s povećanjem asortimana, traže se veliki broj različitih proizvoda, pa je nekada bilo dovoljno 10 proizvoda u pekarskoj prodavaonici, a danas takve prodavaonice bilježe i 100 različitih proizvoda, no taj povećani asortiman ne rezultira uvijek s povećanom prodajom.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska