Subota, 07 Siječanj 2017 13:30

Istinska ledena berba sorte Traminac bit će perjanica vinarije Kutjevo d.d.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NAKON TRI DANA UZASTOPNOG MINUSA VEĆEG OD - 7 oC ORGANIZIRANA LEDENA BERBA U KUTJEVAČKOM VINOGORJU -

HRNJEVAC / KUTJEVO – Pravilnik o ledenim berbama kaže da se grožđe mora brati na -7 stupnjeva C da se zadovolje uvjeti, no pravi vinski znalci i enolozi, oduvijek znaju da te temperature moraju biti najmanje tri dana u takvim minusima da bi potpuno suhe bobe grožđa postale ledene. Te uvjete u Kutjevu d.d. dobro znaju i uvijek ih poštuju, pa se prava i istinska ledena berba može održati tek u siječanjskim minusima. tada se može dobiti i pravo ledeno vino, po kojima je podrum Kutjeva d.d. već nadaleko poznat i sa svojim vinskim perjanicama, ledenim vinima Traminca i graševine osvajaju šampionske titule gdje god se pojave na natjecanjima.

Tako je treći dan vrlo niskih temperatura, a na sam dan berbe 07. siječnja u subotu, kada je termometar pokazivao -12 stupnjeva C, na lokaciji Hrnjevac, rano ujutro započela ledena berba na površinama Kutjeva d.d. – Ovdje na lokaciji Hrnjevac nalazimo se na nadmorskoj visini od 400 metara, što su najveće visine na kojima se u kontinentalnom dijelu uzgaja grožđe. Na ovoj parceli od 1 ha imamo sačuvan urod Traminca od 2016. godine. Da bi ga sačuvali u potpunim količinama na sve redove s grožđem postavili smo zaštitne mreže, tako da imamo odličan urod sačuvan u potpunosti. Samo radi usporedbe, na ovakvoj tabli u redovnoj berbi obrali bi od 6 do 12 tisuća kg, a danas ćemo ovdje ubrati oko 1200 kg grožđa. Sladori su ovdje u vinogradu iznad 127 eksla, što govori o kvaliteti grožđa, no od tih količina uspjet ćemo u konačnici proizvesti do 500 litara ledenog vina – kaže glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin, koji ističe da kad ovo grožđe dođe u podru, kreće odmah u preradu. Nakon cijeđenja koncentriranog mošta ide u fermentaciju koja traje i do godinu dana. Njegovanje ledenog vina traje još godinu dana, tako da se na tržištu pojavljuje tek nakon dvije godine od berbe. Sve smanjene količine uroda grožđa i manje količine vine, dijelom se nadoknađuju cijenom, jer butelja ledenog vina od 375 ml na tržištu postiže cijenu od 300 do 500 kuna pa i više, za starija godišta i godišta koja su osvojila nekoliko medalja na vinskim natjecanjima.

Oko 30-tak berača po vrlo hladnim uvjetima bralo je nekoliko sati Traminac, i odmah ga u takvom zaleđenom stanju vozilo u podrum na prešanje. Ledenoj berbi po prvi puta nazočio je i predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić. – Ledena berba u kojoj dobijete i do sedam puta manje grožđa od redovne berbe, svakako je i stvar prestiža, podizanja rejtinga vinarije kao što je Kutjevo., koje već 200 godina prakticira ledenu berbu, a ona je posljednjih godina i zakonski definirana. Kako je ovo općenito bila jedna od boljih godina, tako će sigurno i ovo predikatno vino iz ove godine, ova ledena berba, biti jedno od ponajboljih vina kategorije predikatnih vina. Kao što je i ranijih godina Kutjevo osvajalo razne nagrade na najprestižnijim natjecanjima, tako očekujemo da će i ovo vino možda nadmašiti sve dosadašnje rezultate u predikatnim vinima – ističe Pavić koji dodaje da Kutjevo d.d. trenutno provodi nekoliko projekata za unapređenje i proširenje vinskog poslovanja. - Ovog proljeća ide nova sadnja, a Kutjevo će ukupno do 2018. zasaditi novih površina i zamijeniti oko 120 hektara postojećih vinograda koji će postati i nešto drugačijeg sortimenta ali na tragu graševine. Ovog proljeća ide i krčenje još jedne lokacije od 16 hektara, a vidjet ćemo kako će biti dalje i s planovima i sa sortimentom, tržištem ali i izvorima financiranja.

Nakon prvog prešanja ledenih bobica iz kojih je izašao potpuno gusti sirup, poput meda, s jakim voćnim okusima, ali i neočekivano velikim sladorima koji su dosezali 250 eksla, samo su najavili još jednu odličnu berbu i još jedno ledeno vino koje će biti perjanica vinarije Kutjevo d.d..

Tekst/foto: Vladimir Protić