Srijeda, 04 Siječanj 2017 13:04

Mali proizvođači za rakijski kotao 100 kuna, a trošarine smanjene za 50%

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAKON SMANJENJA TROŠARINA OČEKUJE SE POVRATAK MALIH PROIZVOĐAČA VOĆNIH RAKIJA -

Novi Zakon o trošarinama stupio je na snagu od 01. siječnja donosi nove izmjene za male proizvođače jakih alkoholnih pića, za proizvođače voćnih rakija. Mali proizvođači tako u novoj godini sami obračunavaju i plaćaju trošarinu za alkohol koji proizvedu, za proizvodnju 2016. godine plaćaju po starim odredbama i količinu proizvedenog alkohola moraju prijaviti do 20 siječnja 2017. godine, te po obračunatim količinama u obrascu koji podnose Carinskom uredu Slavonski Brod platiti trošarine do 31. siječnja 2017. godine

Trošarine se obračunavaju po zapremini kotla, do 100 litara plaća se godišnji paušal od 100 kuna, a za kotao preko 100 litara godišnji paušal od 200 kuna. U iznos godišnjeg paušala uključena je neoporeziva količina alkohola od 20 litara čistog alkohola, što u naravi iznosi oko 50 litara voćnih rakija do jačine 16 gradi ili 40% alkohola. Do sada se za sve veće količine od tih 50 litara rakije plaćala trošarina od 53 kune za svaku litru čistog alkohola, a od sada će mali proizvođači voćnih rakija plaćati 50% od te cijene, ali za količine do 2.500 litara. Pretpostavlja se da će te nove odredbe vratiti stotine i stotine malih proizvođača koji su zbog velikih trošarina odustali od proizvodnje rakije. Mnogi su ostavili da šljiva i voće propadne, jer im se nije isplatilo proizvoditi rakiju, no smanjene trošarine će to ponovno učiniti interesantnim, ali i stabilizirati cijenu voćnih rakija, te smanjiti njihovu cijenu. Smanjiti će se i crno tržište, koje je rakije nudilo po 40 kuna za litru, dok se onima koji su bili u sustavu nije isplatilo prodavati rakiju ispod 60 kuna za litru.

Tradicija pečenja rakije u našim slavonskim selima sada ima priliku da se vrati, jer i ova drakonska odluka o velikim trošarinama doprinijela je da su mnogi prestali peći rakiju, ostali bez dodatnih prihoda na selu, što je također dovelo do većeg iseljavanja sa sela i odlazak trbuhom za kruhom u europske zemlje. Pečenjem rakije bavila su se i staračka domaćinstva, koja su time osiguravala sebi kućni budžet. Nadamo se samo da nije i ova odluka došla prekasno, te da će se ipak veći broj malih proizvođača rakija ponovno pojaviti na tržištu.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustrativna fotografija