Subota, 03 Prosinac 2016 11:50

Iako je grožđa bilo manje,zadovoljni su godinom koju je nadoknadila bolja kvaliteta grožđa

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

VINARIJA MARKOTA OBILJEŽILA ZAVRŠETAK OVOGODIŠNJE BERBE GROŽĐA -

PLETERNICA – Jedan od lijepih događaja koju su u svoj vinski posao uveli u pleterničkoj Vinariji Markota je i obilježavanje kraja berbe grožđa vinogradarske godine, kada pozovu sve svoje djelatnike, redovne i one sezonske, berače i sve one koji su im tijekom godine pomagali oko vinograda i vina. – Taj lijepi običaj mi smo uveli odmah nekako na samom početku našeg bavljenja vinogradima i vinom, koji je započeo evo pred 12 godina, podizanjem prvim nasada vinograda na Starcu, a prva vina koja smo dobivali prije 8 godina, bila su razlog da taj običaj i nastavimo. Pokrenuli smo ga da se zapravo prezentira i kako smo mi tu cijelu vinogradarsku godinu proživjeli, koja su bila ulaganja, koliko košta održavanje vinograda, koliko košta jedna berba. Nisu to bile imponzantne brojke u početku, no danas su one svakako respektabilne. Do danas smo u naše nasade na Starcu i Klikunu, gdje ukupno imamo oko 34 ha zemljišta pod vinogradima uložili oko 20 milijuna kuna. Trošak samo ove godine u vinogradima je oko milijun kuna, a moram naglasiti da je jedan od najvećih, trošak berbe, koji je ove godine imao preko 1.000 dnevnica berača koje nas svaka pojedinačno bruto košta oko 200 kuna. Po jednom ha vinograda cjelogodišnji trošak održavanja je oko 30 tisuća kuna – istakao je Marinko Markota, glava obitelji Markota, obitelji koja je cijela ušla u vinski biznis i za sada se sa njime odlično nosi.IMG 3158
- Imamo 7 stalno zaposlenih u tvrtki, a do 40 djelatnika zapošljavamo kroz godinu, ovisno o poslovima koji se rade u vinogradu. rad u vinogradu je bitan za cijeli uspjeh i mi zbog toga posvećujemo posebnu pažnju našim djelatnicima. Ne možemo čuda napraviti u podrumu ako nismo sve dobro odradili u vinogradu. Već od sutra mi krećemo i sa rezidbom vinograda, da bi na vrijeme sve stigli, a u podrumu su se vina već pretočila. Berba, pošto se uzgajaju razni sortimenti, od ranijih do kasnih traje do 45 dana – dodaje Marinko, koji komentira da je već sada teško naći radnu snagu, te će to biti sve veći problem i u budućnosti, unatoč tome što se veliki dio poslova mehanizirao, ljudi su potrebni, jer „vinogradar s jednom nogom mora biti u vinogradu, s jednom nogom u podrumu, a s dvije noge na tržištu u prodaji vina“.
Bilo je svakako teško izdržati sve ove godine ulaganja, posebno dok nisu počela dolaziti i vina, jer je bilo samo ulaganja. tek s dolaskom vina polako počinje dolaziti i dohodak. – To smo izdržali, velika su bila ulaganja, kreditno smo se zaduživali i sada treba osigurati uredno vraćanje anuiteta, a danas na našem tržištu imao prilično loše stanje. Veliki uvoz vina bez kontrole, cjenovno niskih vina upitne i ne provjerene kvalitete. Mi se želimo tu pozicionirati, ali se moramo prilagođavati tržištu, stoga ja podržavam i ovaj zahtjev Kutjeva d.d. kao našeg najvećeg vinara, koji traži od ministra poljoprivrede da se uvede red na tržište vina, povećaju kontrole uvoznih vina – kaže Marinko Markota.
Ova vinogradarska godina, koja je bila dosta kišna, nije na njihovim položajima ostavila mogućnost da ostave grožđe za izborne berbe, berbe prosušenih bobica i ledene berbe, jer su procijenili da se grožđe ne bi održalo, te je ekonomičnije odmah ga sve pobrati i spremiti u vinski podrum. O ovogodišnjoj berbi priča Marko Markota, sin koji je završio vinogradarski studij na požeškom Veleučilištu, a sada je i na funkciji direktora tvrtke i brine se o kompletnom vinskom biznisu. – Obzirom na težu klimatsku godinu, posebno led koji nas je pogodio u lipnju, imali smo do 25% manje grožđa od očekivanog, tako da ćemo u podrumu ove godine imati oko 100 tisuća litara vina. Na bijela vina otpada 70%, a na crna vina oko 30% ukupnih količina. Mlado vino za sada pokazuje odličnu kvalitetu, za nijansu su bolja od prošlogodišnjih vina. Vina su svježija, nešto nižih alkohola, što smo i tražili, jer konzumacija i tržište upravo traži svježa i aromatičnija vina. No naša vina berbe 2016. godine na tržište će tek iza Uskrsa, pred turističku sezonu, jer naše najveće tržište je uz Zagreb cijelu godinu, a u sezoni sve jadranske destinacije – kaže Marko Markota, koji očekuje da će njegovanje i dozrijevanje vina u slijedećim mjesecima donijeti nove vinske šampione, kojih vina Vinarije Markota osvajaju sve više.
- Već sutra mi krećemo s radovima u vinogradu i to s rezidbom, jer imamo185 tisuća trsova. Jedan djelatnik za 8 sati može orezati 400 trsova, pa nama za taj posao treba dosta vremena. sada je vrijeme lijepo, a nekada siječanj i veljača znaju biti neugodni pa se ne može orezivati. Mi tempiramo da ranije krenemo, te sve stignemo pripremiti do pupanja vinograda u proljeće – ističe Marko Markota, kojega ove godine čeka još više posla, jer i mladi vinogradi sađeni prije 5 godina, 2017. godine dolaze u puni rod, te se očekuje i 20% više vina u vinskim podrumima. Ako godina bude dobra Vinarija Markota očekuje preko 140 tisuća litara vina iz vlastitih nasada.
Kako imaju svoje vinograde na dvije mikro lokacije, međusobno udaljene desetak kilometara, pokazalo se da je lokacija Starac „dobila“ led, dok je poznata povijesna lokacija na Klikunu pošteđena leda. Klikun je inače najpoznatija lokacija pleterničkog vinogorja, s koje se vino vozilo i na bečki dvor, koji je osnovala Francuskinja, madam Kliko, donoseći sadnice francuskih sorti kada je dolazila po kvalitetan hrast za svoje vinske bačve u okolne šume. Ta vrsna poznavateljica vinograda i vina izgleda da je znala pronaći i najpogodniju mikrolokaciju za podizanje vinograda. Stoga su sa tih položaja Klikuna i nastala legendarna vina. Pravi osjećaj za sve pokazao je i Marinko Markota, koji je u međuvremenu zapuštene vinograde iskrčio i podigao nove nasade, vjerojatno ocjenjujući da je madam Kliko dobro znala što radi.