Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 11:43

Najbolji hrvatski obrtnik je Anto Barbarić iz Pleternice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NACIONALNO SAVJETOVANJE O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU U SPLITU -

PLETERNICA - Proteklog tjedna Anto Barbarić, vlasnik alatnice "Microplet" iz Pleternice izabran je za najboljeg obrtnika u Hrvatskoj u ovoj godini, a priznanje mu je uručeno u Splitu na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Splitu. Anto Barbarić sa suprugom Željkom primljen je u Gradsku kuću u Pleternici gdje su mu na priznanju čestitali gradonačelnica Antonija Jozić, saborski zastupnik Franjo Lucić i predsjednik županijske Obrtničke komore Anto Bilobrk.

- Vi ste jedan samozatajan čovjek koji u miru i tišini radi i stvara već dugi niz godina, ali uvijek ste bili tu za zajednicu i za Grad. Hvala vam za sve i ako smo vam mi kao Grad samo jedan promil pomogli u ostvarenju ovog važnog priznanja tada sam ja presretna - poručila je Jozić.

Anto Barbarić, inače elektroinženjer po struci, zahvalio se na čestitkama i potpori koju ima u Gradu Pleternici, a potom je govorio o svojim poduzetničkim počecima, problemima i željama. Sad već dalekih 80-ih godina Anto Barbarić je radio u Oropletu, a 1982.godine odlučio je kupiti stroj za plastiku i početi se baviti dopunskom djelatnošću. Tada je proizvodio hulahopke i dobro mu je išlo no nakon deset godina odlučio se vratiti struci i osnovao je alatnicu Obiteljska kuća, koja mu je bila tijesna jer je već zapošljavao 8 ljudi, i počeo je tražiti novi prostor. Tada mu je Franjo Lucić predložio da se preseli u pleterničku poduzetničku zonu koja se počela uređivati i u kojoj Anto i danas ima vlastitu halu. "Microplet" danas zapošljava 22 radnika, proteklih godina nabavljeni su najsuvremeniji strojevi, a alati se proizvode direktno za kupce u Italiju, Njemačku i Austriju te posredno preko jedne firme u Švedsku, Norvešku, Finsku i Japan.

Da bi proširio alatnicu i bio uspješan, Anto kako sam kaže, radi u prosjeku 12-13 sati dnevno. - Imamo sada stabilnu firmu s visokom tehnologijom koja je među najboljima u Hrvatskoj i koja može biti ponos Pleternice. Iza toga je naporan rad i godine ulaganja. Ja materijalno nemam previše, nemam jahtu ili vilu, ali meni ovo čini zadovoljstvo i ja sam s ovim sretan. Imam lijepu obitelj, imam dobru proizvodnju, imam časno ime i prijatelje – zaključio je Anto.

Tekst/foto: Vanja Protić