Utorak, 05 Srpanj 2016 22:56

Prvim otkosima krenula žetva pšenice u središtu Požeštine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVA DOBROG PRINOSA OD 7 TONA PO HEKTARU, NAŽALOST OVE SVE MANJE TRAŽENE KRUŠARICE -

POŽEGA - Samo nekoliko dana bez kiše i vlaga pšeničnog zrna ispod 14% naveli su Ivana Grbića, vlasnika poljoprivredne tvrtke Grbić d.o.o. da krene sa prvim otkosima ovogodišnje pšenice. On je ove godine posijao samo sjemensku pšenicu, jer je već prošle godine odustao od merkantilne pšenice zbog IMG 3618sve ne isplativijeg uzgoja ove nekada nezamjenjive i tražene krušarice. 

- Krenuo sam u žetvu i skidanje pšenice s oko 40 ha jer sam dobio povoljne rezultate vlage i dobru hektolitarsku vrijednost moje pšenice. Počeli smo sa skidanjem pšenice koja se pokazala najboljom, Kraljica koja ima 13,8% proteina i 31 glutena, te Viktorija koja ima 14,4% proteina i 34 glutena.Cijeli rod se već polako počeo naginjati nakon prošle velike i obilne kiše praćene jakim vjetrom. Želim ju skinuti s polja što prije jer novu takvu oluju neće preživjeti i polijegat će. Mi već niz godina žetvu otimamo i imamo utrku s vremenom, a ja sam svoju počeo. Trebat će mi pet ovakvih lijepih dana da skinem svoj urod pšenice – kaže Ivan Grbić, koji se već nekoliko godina bavi uzgojem i doradom sjemenske pšenice, a od ove godine posijao je samo sjemensku pšenicu visokovrijednih i kvalitetnih sorti. Svoju mehanizaciju i kombajn će nakon toga ponuditi i svojim kooperantima za skidanje ovogodišnjeg uroda.

- Naša tvrtka je posijala kvalitetne, novije sorte kao Kraljica, Viktorija, Mateja Mia, Maja, a nešto sorti imamo u pokusnom uzgoju. Išli smo na kvalitetniji sortiment po iskustvu i najavi da će se pšenice otkupljivati na bazi proteina i glutena. Ovaj naš sortiment nudi upravo takvu pšenicu, a uz pravu IMG 3645agrotehniku, obilatu gnojidbu, tri fungicidna i herbicidna tretiranja, ove pšenice daju odličan rezultat koji će biti u prosjeku oko 7 tona po ha. Prošle godine nismo prodali našim kooperantima svu sjemensku pšenicu, jer potražnje za sjetvom pšenice sve su manje. Sada nam ta dorađena pšenica opterećuje zalihe u ovoj godini. Ove godine dorađenu sjemensku pšenicu pod vlastitim imenom prodavat ćemo samo svojim kooperantima od kojih ćemo i sada otkupiti sve njihove količine pšenice, što je dovoljno za naše potrebe, jer imamo i svoju pekaru, a više otkupljivati nećemo, jer nema potražnje za pšenicom i cijena joj je preniska - tvrdi Grbić, koji ima kapacitete silosa za 3.000 tona pšenice, ali i loše iskustvo kada je urod iz 2015. otkupljivao po 1,05 kn, osušio, skladištio i ovog proljeća prodavao po 0,95 kn jer je cijena na tržištu takva. Tako će i ove godine Grbić d.o.o. ići isključivo na zamjenu sjemenske pšenice u odnosu 1:1,7 i te količine će od kooperanata preuzeti, no današnja cijena ni to neće u potpunosti pokriti i napraviti posao s pšenicom profitabilan. 

IMG 3630Pšenica se sve manje traži, jer tendencija je u smanjenju potrošnje pekarskih proizvoda, a strašno velika i nelojalna konkurencija uvoznika gotovih proizvoda, od pekarskih smrznutih i polu gotovih proizvoda, do tijesta, kolača i dr. - Drago mi je to da su već svi to uvidjeli, jer na to smo mi proizvođači pšenice i pekari već i prije ukazivali, ali bez rezultata. Došao je trend uvoznih lobija i ne koristimo vlastite potencijale i svoje mogućnosti. Čak i neke sorte s kojima smo imali lijepa iskustva u proizvodnji su u potpunosti nestale s tržišta, jer nam se nudi uvoz jeftinih sjemena – kaže Grbić, koji je još prije desetak godina veći dio svojih proizvodnih hektara i preradbenih kapaciteta okrenuo uljaricama, posebno uzgoju buće golice i proizvodnji bučinog ulja u svojoj vlastitoj uljari, te pokrenuo veliku kooperaciju uzgoja buće u Požeštini i širem području Slavonije.

Tekst/foto: Vladimir Protić