Nedjelja, 12 Lipanj 2016 11:25

Šampionske titule i zlatne plakete za kvalitetu vina njegova su specijalnost

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POZNATI KUTJEVAČKI ENOLOG IVICA PERAK SA VLASTITOM PROIZVODNJOM VINA SVE USPJEŠNIJI -

Jedini od malih vinara Perak već dvije godine radi i predikate pa i perjanicu vinske proizvodnje – ledenu berbu i ledena vina

KUTJEVO – Nekada glavni enolog kutjevačkih podruma, Ivica Perak iz Kutjeva, prije nekoliko godina odlučio je baviti se vinogradarstvom i vinarstvom u vlastitoj proizvodnji, a po svemu sudeći to mu zaista dobro ide. Bogato znanje i iskustvo koje je stekao godinama baveći se uglavnom vinom, ali u velikim tvrtkama i drugim poslovima koje su mu oduzimale bavljenje vinom u potpunosti, odlučio je otići i iskoristiti u svojim vinogradima i formirati svoju vinariju. Već nakon nekoliko godina za njegova vina možemo reći da su najtrofejnija, jer na gotovo svim natjecanjima u kvaliteti vina, posebno graševine, Perak osvaja isključivo šampionske titule, visoka zlata i zlatne plakete.

IMG 1147Tako je bilo i na nedavno održanom 9. Međunarodnom ocjenjivanju vina u Kaptolu gdje je Perakova graševina Mitrovac, berbe 2015. osvojila najveći broj bodova i proglašena šampionom ocjenjivanja. Kada se zna da su na tom natjecanju svake godine nazočni svi poznati vinari i da je broj uzoraka uvijek debelo nadmašio brojku 100, uspjeh Perakovih vina još je veći. Za još nekoliko uzoraka pobrao je također visoke ocjene i zlatna odličja. – To vino berbe 2015. ocijenjeno je najvećom ocjenom u Kaptolu i postalo šampion, a na ocjenjivanju na Festivalu graševine ovdje u Kutjevo ušlo je u pripetavanje sa još šest suhih graševina berbe 2015. To je vrhunska graševina sa mikro lokacije Mitrovac, sa 13,5% alkohola, suho vino, snažnog tijela i izrazitih voćnih aroma. Sa ocjenom od preko 87 bodova ona spada u kategoriju visokih zlatnih odličja, respektabilnu kvalitetu i obećava dobru perspektivu. Lokacija Mitrovac je jedna od najboljih vinogradarskih lokacija u kutjevačkom vinogorju i uvijek daje najkvalitetnija vina. 

Graševina Mitrovac je pobijedila kao mlado vino staro tek šest-sedam mjeseci. Što će dati u godinama koje dolaze?
- Hvala bogu da ga imamo dosta i ja se nadam da će ono još dugo trajati i donositi još medalja i priznanja kao starije vino. Ta graševina ima strašan potencijal koji će tek doći do izražaja i željeli bi svi da nam se ponovi jedna takva dobra godina kao što je bila berba 2015. Planiram ga nešto kao primjer dobrog suhog vina staviti i u arhivu, pa da vidimo što nam može dati za jedno desetak godina.

IMG 1151Danas vinarija Perak d.o.o. ima gotovo 12 ha vinograda na najljepšim lokacijama u Mitrovcu i Lukaču. Ti položaji kao najbolji imaju svakako i najbolju perspektivu. – Znači sa ovih najkvalitetnijih položaja mi godišnje proizvedemo oko 70 tisuća litara vina. Vinogradi su još mladi i tek dolaze u veći i kvalitetniji rod, no kapacitet našeg podruma, jer moraju se uvijek imati i zalihe iz prethodnih godina, bit će nam uskoro ograničavajući faktor. To je oko 100 tisuća butelja vina i morat ćemo kad završimo jednu veliku investiciju u obitelji, a to je nova ljekarna za suprugu, ići na gradnju novog podruma. Osim graševine u svom podrumu imam i sauvignon, chardonay, mješavinu crnih vina, uskoro će mi izaći jedan odličan crni merlot. Sa mladog nasada uskoro mi dolazi muškat žuti. Preferiram sve one vrste sorti grožđa koje se uzgajaju u kutjevačkom vinogorju i koje već dugi niz godina ovdje pokazuju dobre rezultate. Naravno težim ka tome da to budu vrhunska vina, prepoznatljiva.

Vaša vina evo na niz natjecanja postižu vrhunske rezultate, jeste li zadovoljni što ste se odlučili posvetiti samo svojim vinima u svojoj vinariji?
- U svakom slučaju sam zadovoljan i kvalitetom i vinskom paletom koju sam uspio proizvesti u ovom vremenu, jer do sada sam imao četiri berbe u svojim vinogradima. Još uvijek nemam dovoljno predikatnih vina, jer ona duže vrijeme dozrijevaju. Imam ledenu berbu iz pretprošle godine i posebno dobru i veću količini iz ledene berbe ove 2016. godine. IMG 1150Ledena berba grožđa 2015. godine bere se u siječnju slijedeće godine, a fermentiraju po nekoliko mjeseci i dozrijevaju do dvije godine. Ta vina svoje rezultate daju tek za nekoliko godina i tek tada su spremna za konzumaciju, a naravno i za natjecanja, te se nadam da će dati vrhunske rezultate. Za sada sve u podrumu pokazuje da će biti dobra i to je moja nova perspektiva. Nadam se da će moja obitelj i moja djeca to sve prihvatiti, sve što sam ja u to uložio, te da će s njima vinarija Perak ići i dalje. Ja se ne bojim nikakvih natjecanja, idem i ići ću i na dalja natjecanja, jer to je meni samo odlična potvrda da idem u dobrom pravcu i da su moja vina kvalitetna. Znam da su moja vina dobra, ali želim da mi to potvrde i drugi degustatori, a naravno da su tu na kraju bitni i zadovoljni potrošači.

Upravo kupci i potrošnja vina su pokretač i snaga koja vinariju gura dalje. Gdje vi prodajete svoja vina?
- Za sada smo uspješno plasirali godišnje proizvodnje ovdje u Slavoniji i na tržištu grada Zagreba u većim količinama. Preko jedne velike veleprodaje naša vina ide i na jadransku obalu, tako da smo u vrijeme turističke sezone prisutni u restoranima i hotelima u svim gradovima na moru. Svakako da su mi osvojene nagrade za kvalitetu odlična promidžba i svakako promicatelj prodaje.

Tekst/foto: Vladimir Protić