Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 13:47

Hrvatski proizvodi u 40 milijardi kuna vrijednoj javnoj nabavi sudjeluju s malim postotkom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HGK PROMOVIRA NOVI ONLINE KATALOG HRVATSKIH PROIZVODA -

Katalog je buduća baza podataka koju trebaju svi koji idu kao tražitelji ili ponuditelji u natječaje javne nabave

POŽEGA - Hrvatska gospodarska komora je krenula s promocijom nove usluge Online kataloga hrvatskih proizvoda i usluga, koji na jednom mjestu objedinjuje sve hrvatske proizvode a sve s ciljem povećanja udjela domaćih proizvoda u postupcima nabava. Cilj HGK je da katalogom ulagačima i projektantima pruži informacije o tome da u Hrvatskoj postoje proizvodi koji kakvoćom i cijenom ne IMG 8064odstupaju od konkurentnih stranih proizvoda te da se na jednome mjestu objedine podaci domaće ponude proizvoda i usluga. Novu uslugu predstavila je direktorica Sektora za industriju i IT pri HGK mr. sc. Tajana Kesić-Šapić zainteresiranim poduzetnicima u Požeško-slavonskoj županiji u županijskom HGK.

- Katalog je jedinstveno, provjereno, pouzdano referentno mjesto na kojem se susreću ponuda i potražnja. To je jedan novi alat koji se trenutno puni a sadržavat će sve hrvatske proizvode koji su proizvedeni u hrvatskoj, kompletno ili završno obrađen u Hrvatskoj, a predmet su nabavnih postupaka. Preko 40 milijardi kuna vrijednost je sustava javne nabave i želja nam je da bar pola tog novca ode u hrvatske tvrtke. Želimo povećati udio hrvatskih proizvoda općenito u svim nabavama, pa i onih EU nabava i tendera. Na jednom mjestu tako bi imali sve ono što se Hrvatskoj proizvodi, a katalog je zamišljen kao živi organizam, kojega popunjavaju sami poduzetnici i tvrtke – ističe Kesić-Šapić koja dodaje da se u katalogu nalazi već oko 400 proizvoda, IMG 8070no njegovo punjenje se tek očekuje sada nakon javne prezentacije, za što će svakako najveći interes imati upravo tvrtke proizvođači ali i oni koji pružaju usluge. Poseban interes ovdje će naći mali proizvođači koji su premali da samostalno idu u javnu nabavu, a ovako će ih pronaći veći ponuđači koji ih mogu uključiti u velike ponude javnih nabava.

Katalog će osim projektanata i investitora koristiti tijela državne, regionalne i lokalne uprave, javne tvrtke, korisnici sredstava EU, proizvođači hrvatskih proizvoda, tvrtke koje u hrvatskoj nude usluge. – Cilj nam je da što više proizvođača unese svoje proizvode u katalog, te da povežemo sve proizvođače između sebe jer ima puno jakih natječaja gdje se traže velike količine, koje mali poduzetnik ne može ispoštivati, ali se mogu udružiti i zajedno nastupiti. Bilo tko od naručitelja kada ispiše CPV broj odmah će dobiti sve podatke o tom proizvodu s opisom proizvoda, certifikatom, područjem primjene proizvoda, kontakt osobom zaduženom za proizvod, troškovničkom stavkom, tehničkim crtežima i fotografijama proizvoda. Upis u katalog je besplatan – kaže Kesić-Šapić i ocjenjuje da je ovo najbolji i direktan IMG 8066kontakt naručitelja i ponuditelja, koji će povećati suradnju samih proizvođača, te promocija i povezivanje svih sudionika u postupcima nabave.

- Danas kada vidimo da 98% hrvatskih tvrtki koje su dobile natječaje na javnim nabavama, kada dublje zagrebemo i želimo saznati koji su to hrvatski proizvodi, vidimo da je situacija poražavajuća, uglavnom su to uvozni proizvodi. Tome želimo stati na kraj i kada se katalog napuni, ići ćemo prema svim krajnjim naručiteljima s promocijom kataloga. Želimo ih povezati i osvijestiti da je važno kupovati i ugraditi hrvatske proizvode. Dobit ćemo nova radna mjesta i povećati BDP - kaže Kesić-Šepić i ističe primjer gdje tvrtka koja proizvodi plastične cijevi, kada bi se njihove cijevi našle u javnim nabavama za 50% povećali broj radnih mjesta, ili hrvatske tvrtke koja u svijetu prodaje opremu za signalizaciju u željeznici, a u Hrvatskoj tu opremu ne prodaje jer u javnoj nabavi prolazi druga oprema. 

U katalog su odmah uključeni proizvodi koji imaju znak Hrvatski proizvod i Hrvatska kvaliteta.

Tekst/foto: Vladimir Protić