Utorak, 19 Travanj 2016 10:17

Proizvođači duhana nisu dobili poticaje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REAGIRANJE UDRUGE HRVATSKIH PROIZVOĐAČA DUHANA “KRUPNI LIST” -

Udruga hrvatskih proizvođača duhana “Krupni list” svakodnevno prima na desetke poziva koji dolaze od ogorčenih i razočaranih proizvođača duhana diljem Podravine i Slavonije. Proizvođači duhana razočarani su dinamikom isplate poticaja, koji kasne dobrih dva mjeseca, a i ono što je isplaćeno je na simboličnoj razini. Proizvođači duhana do sada su imali isplate poticaja za 2015. proizvodnu godinu u dva navrata i to u studenom 2015. g. u iznosu od 7,5 % i ovih dana u iznosu od 3,5 %, što znači da je dosadašnja isplata samo 11 %. Sektor proizvodnje duhana je u skladu sa Zakonom o poljoprivredi označen kao vrlo osjetljiv sektor i sektor koji prvi kreće sa proizvodnjom unutar proljetnih kultura. Temeljem toga u dinamici isplate poticaja ranijih godina, bio je među prvima kojemu su isplaćivani poticaji, to znači sječanj - veljača tekuće godine.

Po najavljenoj dinamici isplate Ministarstva poljoprivrede, koje je objavljeno na stranicama APRRR, vidljivo je da duhan dolazi na red u svibnju, a po neslužbenim informacijama moguće i u lipnju mjesecu, a visina isplate još nije utvrđena, jer po onoj staroj vidjet ćemo koliko će biti sredstava.

Iako u izborno vrijeme sada vladajuće političke stranke jasno su naglašavale prioritete u svojim programima, a to je gospodarstvo tj. proizvodnja odnosno poljoprivreda kada se govori o ruralnim područjima. Nažalost to je samo predizborno obećanje koje je već u prvih 100 dana Vlade vidljivo da ne “pije vodu“, drugim riječima poljoprivreda je ponovo marginalizirana djelatnost u RH.

Činjenica je, da su trošarine na duhanske proizvode u 2015. g. u državni proračun stavile iznos od 4.187,212,030,36 kuna što je u odnosu na 2014 g. više od 311.644,980,67 kuna ili 8 %. Da se očekuje u narednim godinama i izdašnije uplate, što nam govori da duhansko gospodarstvo izdašno puni proračun i da su te trošarine plaćene odmah.

Temeljem toga postavlja se logičko pitanje, kako to da proizvođači duhana nisu dobili poticaj, a još logičnije kako to da nemaju informaciju kolika je visina istog. Očito da sredstava ima i da netko tko proizvodi, zapošljava i puni proračun ima pravo iz tog proračuna tražiti neodgodivu isplatu, a u skladu sa podnesenim pravom.

- Sukladno navedenim činjenicama Udruga hrvatskih proizvođača duhana “Krupni list” obavijestila je Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija o nastalim problemima i ogromnom nezadovoljstvu proizvođača duhana, te temeljem toga zatražila, da se iznađe model što hitnije isplate poticaja sektoru proizvodnje duhana u skladu sa podnesenim zahtjevima – zaključuje predsjednik udruge Željko Aragović.

Najveći broj koperanata i uzgajivača duhana s područja Požeško-slavonske županije, uzgajivači virginije i uzgajivači barleya članovi su ove Udruge.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija