Četvrtak, 07 Travanj 2016 12:55

Projekt osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSTAVLJENA ZADRUGA ZA ETIČNO FINANCIRANJE POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA – Čelnicima i djelatnicima Požeško-slavonske županije u dvorani HGK predstavljena je Zadruga za etično financiranje i Projekt osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj. Zadrugu je predstavio Goran Jeras, upravitelj Zadruge, Krešimir Prevendar, direktor poslovne mreže i Đuro Ruzičić, regionalni razvijatelj poslovne mreže. Kako je to jedna novina na području oni su na predavanju pojasnili što je etično bankarstvo, u kakve projekte ulažu etične banke, zašto etične IMG 5866banke mogu imati niže kamate, koje sve usluge nude etične banke, s osvrtom na prednosti za obrtnike i najavili osnivanje etične banke u Hrvatskoj.

Etične banke su u cijelom svijetu sve važniji instrument održivog razvoja i trenutno predstavljaju najstabilniji i najpouzdaniji dio bankarskog sektora s ciljem da zajedničko dobro kroz odgovorno upravljanje zajedničkim resursima lokalnih zajednica, obrtnika, malih i srednjih poduzetnika doprinesu stvaranju nove vrijednosti u tim sredinama.

- Mi u županiji činimo sve da pomognemo pokretanje gospodarstva, kako bi naš prostor učiniti boljim. Na prostoru Hrvatske ali i naše županije žele osnovati prvu etičnu banku, pa smo došli čuti što je to novo i razlika između ostalih banaka. ovo je model poznat u svijetu i Europi, gdje su korisnici kredita ujedno i sami dijelom vlasnici banke. Mi ćemo probati definirati odnose općina, gradova i županije s Zadrugom koja će prerasti u banku, a volio bih da se uključe obrtnici i naši privrednici – istakao je župan Alojz Tomašević pružajući potporu etičnom bankarstvu.

Tekst/foto: Vladimir Protić