Utorak, 10 Studeni 2015 14:39

Postavljena punionica za električne automobile u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PARK PRIRODE PAPUK U PROGRAMU „ZELENA LINIJA“ -

VELIKA/JANKOVAC - Javna Ustanova Park prirode Papuk postavila je punionice za punjenje električnih vozila na prostoru Parka prirode Papuk. Punionica je postavljena u sklopu programa „Zelena linija“ koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima (nacionalnim parkovima i parkovima prirode).

Program „Zelena linija“ potpuno je u skladu i s politikom energetske učinkovitosti RH iskazane u Strategiji energetskog razvoja, NacionalnimDSCN9184 programom energetske učinkovitosti za razdoblje od 2008. do 2016. godine te nacionalnim akcijskim planovima energetske učinkovitosti koji slijede iz navedenog Nacionalnog programa.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 171.469,83 kuna od toga je 80% Javnoj ustanovi Park prirode Papuk financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- U sklopu ovog projekta postavili smo 2 samostojeće stanice za punjenje električnih vozila, od toga jednu u Velikoj a drugu u Park šumi Jankovac, kao i jednu zidnu stanicu za punjenje vozila. Postavljanjem punionica i korištenjem električnih i hibridnih – plug in vozila, doprinosimo zaštiti prirode i okoliša te cjelokupnoj društvenoj zajednici jer će se korištenjem ovakvih automobila smanjiti štetne emisije koje proizvode konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem – rekla je ravnateljica Parka prirode Papuk mr. sc. Kristina Kožić.

Ovo je tek jedan u nizu projekata koji su realizirani u protekle 3 godine u Parku prirode Papuk. U narednom periodu planira se nekoliko velikih infrastrukturnih projekata a jedan od njih je i izgradnja kamp odmorišta u Velikoj čiji se početak radova očekuje uskoro.