Četvrtak, 05 Studeni 2015 20:57

Razmjena iskustava u mljekarstvu i stočarstvu s francuskim poljoprivrednicima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

FRANCUSKI POLJOPRIVREDNICI POSJETILI POŽEŠKO-SLAVONSKU ŽUPANIJU -

POŽEGA – U posjeti Požeško-slavonskoj županiji, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom došlo je 20-tak francuskih poljoprivrednika koji se bave mljekarstvom, ratarstvom i stočarstvom. Oni su u potrazi pozitivnih iskustava poljoprivrednih dostignuća u Slavoniji i Hrvatskoj, ali i razmjeni svojih iskustava s našim poljoprivrednim gospodarstvima.

U velikoj Županijskoj vijećnici primili su ih požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, te predsjednik Odbora za poljoprivredu u prijašnjem sazivu Sabora, Franjo Lucić. Osim s dugom poviješću županije, njenim današnjim karakteristikama i posebno poljoprivrednim potencijalima upoznao ih je župan Tomašević.

- Županija se prvenstveno bavi poljoprivredom i radi na projektima razvoja poljoprivrednih gospodarstva. Vaša iskustva mogu nam pomoći kako bi mi ovdje podigli poljoprivredu na jednu višu razinu. One poljoprivredne površine koje su devastirane za vrijeme ratnih zbivanja želimo što prije staviti u punu funkciju. Unazad nekog vremena intenzivno radimo na jednom novom programu u našoj županiji putem kojeg želimo poduprijeti, mlade a samim time i nova poljoprivredna gospodarstva za nabavku nazimnica crne slavonske svinje, koja je autohtona pasmina koju želimo revitalizirati i staviti u punu funkciju razvoja. Uvjeren sam da ćete razmijeniti određena iskustva s našim poljoprivrednicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Tekst/foto: Vladimir Protić