Petak, 18 Rujan 2015 00:00

Odlična kvaliteta grožđa, dobre količine i u pravo vrijeme jer je nestalo vina u podrumu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNA BERBA GROŽĐA KOD VINARKE ZORICE TANDARA -

 KUTJEVO / BEKTEŽ – Poznate su velike i vesele berbe kod kutjevačke vinarke Zorice Tandara, jer ona u berbu pozove sve prijatelje, svoje kupce vina, poslovne partnere, a svake godine u berbu dolaze iz svih krajeva Hrvatske. I ove godine berba je međunarodna, jer ima berača i gostiju iz BiH i Švicarske. Na najljepšoj lokaciji blizu Bekteža imaju četiri hektara pod vinogradom, duge redove pod rajnskim rizlingom i graševinom, no obitelj Tandara berače poziva samo na branje do ručka, a onda se kreće s feštom i druženjem do kasnih sati.

 - Danas imamo oko 70 berača, a najviše ih je iz Zagvozda, Imotskog i Valpova, Gračanice iz BiH, te naših stalnih gostiju iz Švicarske. Stanjem ovogodišnjeg grožđa smo više nego zadovoljni, jer su odlični sladori, od 88 do 93 eksla. Rajnski smo obrali, a sada se bere graševina. Prinosi su više nego dobri. Puno je zelene mase još na lozi, pa i ne izgleda tako, no kada se malo skloni lišće iskoče prekrasni grozdovi graševine, zdravi. jako smo zadovoljni i očekujemo vrhunsko vino – kaže Zorica Tandara koja je zadovoljna malo ranijom berbom, jer kaže da je podrum gotovo prazan, jer se vino prodalo. U berbu pozove sve svoje kupce, restoratere, vlasnike kafića i ugostiteljskih objekata, koji kupuju vino tijekom godine, da vide gdje nastaje to vino. Svake godine ima novih gostiju, jer priča o berbi i fešti se nadaleko čuje pa ima uvijek zainteresiranih da dođu. Za goste se uvijek pripreme delicije, ove godine uz kulen i dva pršuta, jedan iz Zagvozda, a jedan iz Pršutarije Brkić iz Šibenika. Za ručak je poslužen odojak i janjetina s ražnja.

 Po prvi puta ove godine na berbu je došla veća ekipa iz Valpova i Belišća, uglavnom ljubitelja vina Tandara, koji to vinu piju u kafiću u kojemu se okupljaju.

 - Ovo je za nas upečatljivo i dojmljivo, upoznali smo ljude iz raznih krajeva. Inače sam djelatnik gradske uprave u Belišću, kancelarijska osoba pa je za mene ova priroda i boravak u vinogradu odličan. S vinom Tandara susreli smo se u Caffe bar Cobano koji je kupac vina, a mi smo tamo često. Sada smo se uvjerili da to vino nastaje na najboljim lokacijama - rekla je Kristina Mandić, koja je brala grožđe sa suprugom Mirkom i kolegicom iz gradske uprave Jasnom Sljepčević.

 - Ovdje smo bili već nekoliko godina za Vincelovo, a sada prvi puta i u berbi i došli raditi. Do sada smo samo pili vino a sada vidimo i kako se stvara vino. Nije naporno, dopalo nam se i opet ćemo doći – rekla je Slavica Štepanko vlasnica salona za uljepšavanje iz Belišća.

 Nakon berbe fešta se nastavila u podrumu gdje se preša grožđe i mošt stavlja u bačve na vrenje.

 Tekst/foto: Vladimir Protić