Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2015 18:39

Ulaganjem 32 milijuna kuna uskoro prometovanje na dionici od 17 km

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

REKONSRUKCIJA PRUGE PLETERNICA – ČAGLIN IDE DOBRO -

 CIGLENIK / ČAGLIN – Motornim radnim strojem od Pleternice do Ciglenika dovezli su se čelnici Hrvatskih željeznica, jer do postaje Ciglenik u potpunosti je završena rekonstrukcija pruge, a od Ciglenika do Čaglina skinute su i posljednje sekcije pruge i već su postavljeni novi pragovi i tračnice. Završetak radova očekuje se do 11. mjeseca.

- 2010. za vrijeme Vlade Jadranke Kosor donijeta je odluka da se ukine pruga Pleternica – Čaglin – Našice, iako tu prugu nije trebalo zatvarati, jer ona je pokazala svu svoju opravdanost. Neki tada moćni političari kumovali su tom zatvaranju pruge. Građani ovog kraja tražili su da se pruga uspostavi, dolazili su kod župana, kod saborskih zastupnika, no na žalost svi su ih odbijali. Dolazili su i kod mene a tada sam bio gradonačelnik Požege i obećao im da ćemo prugu uspostaviti. Kada je došla Vlada Zorana Milanovića prvo smo obnovili prugu Požega – Velika koja je također bila pred zatvaranjem i dogovorili da krene obnova Pleternica – Čaglin – Našice. Grad Požega je iskazao i potporu tako da je dijelom učestvovao u nekim troškovima. Na žalost kada je došlo do promjene vlasti u gradu Požegi, novi gradonačelnik je iz neznam kojih razloga raskinuo taj ugovor, tako da je to sve odgođeno i usporilo godinu dana. Ja sam osobno stalno lobirao u HŽ i Ministarstvu prometa da se nastavi taj pravac i evo sada radovi idu dobrim tijekom prema završetku – istakao je saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je prugu nazvao „prugom herojem“ jer je za vrijeme Domovinskog rata bio jedini pravac koji je povezivao istočnu sa ostalom Hrvatskom. Očekuje da će sada ova dionica do Čaglina biti gotova i prije roka te se uspostaviti putnički i teretni prijevoz.

Ovaj pravac puno znači i za sve stanovnike ovog najzaostalijeg kraja Požeško-slavonske županije - Ova pruga povezuje tri županije, a u ovu dionicu ulažemo 32 milijuna kuna na zamjeni cijele kolničke rešetke, ugrađujemo 19.000 pragova, a dio tračnica koji se ugrađuje je novi, a dio polovni preuzet sa pruga za međunarodni promet. Dionica se završava u studenom, a slijedi nastavak radova na dionici dugoj 19 km od Čaglina do Našica u ovoj i dio u 2016. godini. Pruga bi bila osposobljena za brzinu od 80 km na sat, a na brdskim dionicama od 60 km na sat, s opterećenjem od 22 tone po osovini za prijevoz tereta – rekao je Davor Tomečak, direktor održavanja i građenja u HŽ infrastrukture.

- Ovaj dio pruge moramo završiti na vrijeme do stupanja novog voznog reda na snagu, jer je HŽ putnički prijevoz iskazao interes da na ovom dijelu prometuje – rekla je Renata Suša, predsjednica Uprave HŽ Infrastruktura, a također i teretni prijevoz od tada kreće sa svojim prometovanjem.

Tekst/foto: Vladimir Protić