Breadcrumbs

Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 21:05

Više od stotinu radnica uskoro bez posla

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KONFEKCIJA „SLOGA „ PRED PROGRAMIRANIM STEČAJEM  -

POŽEGA - Industrija modne konfekcije Sloga koja zapošljava 270 radnica po svoj će prilici otići u stečaj. Drugo rješenje nije ponudio niti zajednički sastanak predstavnika tvrtke i   Agencije za upravljanje državnom imovinom koji je nedavno održan u Zagrebu.

SLOGA_ZELJKO_KRAJCEKU sklopu različitih prijedloga o mogućnostima smanjenja troškova proizvodnje tek se razmatraju varijante pa i ta  da "Sloga" svoje pogone preseli u Veliku u proizvodnu halu Orljave. Svjestan težine situacije u kojoj se nalazi tvrtka sindikalni čelnik Željko Krajček  ističe kako je bez obzira na sve najvažnije očuvati što više radnih mjesta. Preseljenje pogona u Veliku tvrdi ipak neće donijeti željene uštede.

- Sada ulagati u Veliku bit će teško jer tamo imate samo zgradu i ništa drugo. A tu je još i najam od 15 tisuća kuna mjesečno. Mislim da svi trebamo "skupiti glave" i trebamo vidjeti kako bi radnice "Sloge" ostale u Požegi. Sveukupna bi ulaganja iznosila oko milijun kuna i to po meni nije pravo rješenje. Bolje je ulagati u svoje a da ne kažem da ima žena koje su tamo radile i one znaju da su tamo gotovo nemogući uvjeti i ljeti i zimi - kaže predsjednik sindikata, podsjećajući kako je sadašnja situacija posljedica višegodišnjih problema u tekstilnoj industriji te da sada predstoje zajednički napori sviju da se spasi ono što se spasiti može.

O organiziranju sindikalnih akcija pa i prosvjeda za sada kaže Krajček nema ni govora jer je većina zaposlenih žena i te kako zainteresirana da se stvari pokrenu s mrtve točke i da se situacija u "Slogi" popravi kako bi redovito dobivale plaću.

- Naravno sa sam spreman dati ostavku na mjesto predsjednika sindikata. Možda neki misle da sam kriv, pa ako sam kriv spreman sam dati ostavku. Već sam to jedanput učinio pa se eto na nagovor vratio. Stvarno se nisam nadao da će "Sloga" doći na ovakve grane. Nije dobro. Sve što god budemo odlučili napraviti učinit ćemo to zajedno - kaže Krajček.

Nova uprava sada predlaže stečaj

Da se uistinu razmatraju sve opcije koje će pridonijeti smanjenju troškova proizvodnje potvrdila je i predsjednica uprave Dijana Ferković.

SLOGA_FERKOVIC_DIJANA- Pogoni "Sloge" izgrađeni su za tisuću radnika te oni svakako nisu rentabilni ako u proizvodnji planiramo zadržati do 150 radnika. To su silni troškovi za energiju. Moglo bi se eventualno napraviti tako da se koristi dio pogona no i tu su opet nužna ulaganja a za tu investiciju mi nemamo novca - kaže Ferković dodajući kako će svako odugovlačenje s pokretanjem stečaja ovu tvrtku još više gurnuti u propast. - Ne možemo dozvoliti da se ništa ne učini jer u protivnom za mjesec-dva dana ove tvrtke više u ovakvom obliku neće biti. Vrlo je teško očekivati da će netko raditi bez plaće a ja plaću ne mogu isplatiti bez plaćanja doprinosa. S obzirom da imamo izričitu uputu da nešto učinimo dvojbe nema, stečaj je jedina opcija te sada radimo na tomu da jedna zdrava jezgra od tvrtke nastavi s radom - zaključuje Ferković.

Sloga državi duguje 13 milijuna kuna na osnovi poreza i doprinosa a tu je i pet milijuna kuna duga prema bankama, te dugovanja prema dobavljačima.

V.Re.