Srijeda, 15 Srpanj 2015 09:51

Ponovno igre oko pšenice

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ŽO HRVATSKE SELJAČKE STRANKE POŽEŠKO – SLAVONSKE ŽUPANIJE -

ŽO HSS Požeško-slavonske županije uputio je priopćenje javnosti povodom žetve i ponovnih igara oko pšenice. - Budući da se nalazimo u vremenu žetve u Slavoniji, a to znači narodski rečeno praznik ili svečanost, stoga izražavamo nezadovoljstvo sa prijedlozima i raspravama o cijeni i kvaliteti pšenice. Pšenice ove žetvene godine biti će samo za potrebe RH jer je bilo zasijano samo 100 do 120 000 ha, prinos nije velik tako da se očekuje 550 000 – 600 000 tona uroda, što su i naše potrebe. Problem je ove godine cijena te primjena europskog kodeksa o kvaliteti pšenice.

Predlažemo da se kodeks o kvaliteti ove godine ne primjenjuje jer zato postoje objektivni razlozi:
Sjetva je obavljena u lošim uvjetima bez odgovarajuće tehnologije i posijane su sorte bez velikog potencijala za visoku kvalitetu. Usprkos gore navedenom, pšenica je visoke hektolitarske težine (više od 80) što nikako nije za stočnu hranu.

Pšenice koja zadovoljava kodeks o kvaliteti ima cca. 5 – 10% što govori da i veliki sustavi nisu uspjeli proizvesti adekvatnu kvalitetu iako imaju potpunu tehnologiju, stoga ovo potvrđuje da u poljoprivredi proizvodnja nikada nije jednaka uloženome, i da su klimatološke prilike uvjetovale ovakvu proizvodnju.

Naravno da se u budućnosti mora težiti primjeni kodeksa o kvaliteti pšenice, ali postupno, te ne može biti velika razlika u cijeni između I., II.,III. klase, jer ako je vjerovati nagađanjima da je I. klasa 1, 40 kn/kg, a III. 1,10 kn/kg, onda je to diskriminirajuće za hrvatsko selo, to znači definitivno drastično smanjenje proizvodnje pšenice i zaradu za trgovce i otkupljivače jer ovu pšenicu koju danas imamo možemo koristiti u prehrambenoj industriji te uz mali dodatak poboljšivača i za najzahtjevnije pekarske proizvode.

Važno je na kraju spomenuti da svaka ozbiljna država vodi računa o strateškim proizvodima stoga pozivam sve otkupljivače, Žito zajednicu, Ministarstvo poljoprivrede da vode računa o tome da pšenica ipak nije baš samo burzna roba iako znamo da u tržišnoj ekonomiji to pšenica zapravo jest. Cijena pšenice je baza za određivanje odnosa u poljoprivredi što može negativno utjecati na druge proizvodnje i proizvode koji se konkurentno i profitabilno proizvode u RH, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik ŽO HSS Požeško - slavonske županije Željko Jakopović.

Tekst/foto: Vladimir Protić