Petak, 03 Srpanj 2015 10:39

Pravilnom zaštitom do vrhunskih uroda

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽAN DAN POKUSNIH VINOGRADA U POŽEŠTINI -

KAPTOL / VELIKA – Svake godine tvrtka Bayer CropScience izabire nekoliko vinogradara i na njihovim parcelama vinograda provodi mjere zaštite pod paskom stručne osobe i sa svojim zaštitnim sredstvima. Od 34 takve parcele u Hrvatskoj, na području Požeštine nalazile su se tri, i to IMG 6462jedna na području Pleterničkog vinogorja, a dvije na području kutjevačkog vinogorja, na vinogradima u Kaptolu i Velikoj. Sada kada su vinogradi pokazali svoj urod i rezultate pravilno poduzete zaštite viši stručni suradnik Petar Živković, dipl, ing., i ekipa iz Bayera okupili su sve zainteresirane vinogradare, obišli sve pokusne table vinograda i ukazali na dobre rezultate koje su postigla njihova zaštitna sredstva.

- Proljetos smo ovdje na terenu sa svim vinogradarskim udrugama organizirali predavanja i edukaciju, ukazali kako i koja sredstva upotrijebiti za pravilnu i pravodobnu zaštitu vinograda i voćnjaka. Sada smo sve doveli ovdje da vide postignute vrhunske rezultate. Na ovim parcelama mi smo dali naša sredstva i preporučili količine i vrijeme upotrebe. Ovaj vinograd je potpuno bez greške, u što su se svi uvjerili i takav mora ostati do kraja IMG 6455berbe grožđa. Vinogradi su ove godine dosta rodni i tko god vodi brigu o pravilnoj zaštiti imat će i vrhunske urode – istakao je Petar Živković prilikom obilaska pokusnih tabli vinograda.

- Mi smo evo sada drugu godinu koristili njihove preparate i preporuke, i moram priznati da smo se osvjedočili da su to vrhunski preparati. Nema nikakvih bolesti, ni pepelnice, ni peronospore. Nalazimo se na tabli od 1,8 ha pod nasadom graševine i za ovu parcelu potpuna zaštita košta do 12.000 kuna. Ovo ulaganje donosi da sigurno nećete imati bolesti i siguran urod. Očekujemo lijepi rod, a grožđe uglavnom prodajemo Kutjevu d.d., vina napravimo samo za svoje potrebe – istakao je Željko Bunjevac iz Radovanaca, a na vinogradu u Velikoj radi cijela obitelj, stoga je posebno i uredan. U njemu radi i kćerka Jelena koja s ocem ponosno pokazuje lijepe grozdove graševine za koje je i ona zaslužna, a pomagao joj je i dečko.

Tekst/foto: Vladimir Protić