Srijeda, 04 Ožujak 2015 11:03

Ovogodišnji impuls s olakšanim pristupom za poduzetnike

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MINISTAR MARAS U POŽEGI PREZENTIRAO PROGRAM POTICANJA PODUZETNIŠTVA I OBRTA -

POŽEGA – Ovogodišnji Program poticanja poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls 2015.“ skrojen je baš po mjeri poduzetnika, istakao je ministar Gordan Maras prezentirajući taj program poduzetnicima u Požegi. - Znatno smo olakšali pristup poduzetnicima i od potrebnih čak 20 raznih dokumenata prije, ove godine dovoljan je samo jedan zahtjev i potvrda iz Porezne uprave o reguliranju obveza. Zbog toga očekujemo daleko veći IMG 4912broj poduzetnika prijavljenih na natječaj, a za male poduzetnike osiguran je i garancijski fond preko Agencije HAMAG-a. Očekujem ove godine preko 1000 jamstava za poduzetnike.

Program znači bespovratna potpore za poticanje poduzetništva i obrta temeljen na strategiji razvoja poduzetništva u razdoblju 2013. – 2020. koje provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. – Ovaj Poduzetnički impuls 3,5 puta je veći nego prošle godine, iznosi 4,3 milijarde kuna, a svatko od poduzetnika može naći neki svoj prostor. Motivirala su nas sredstva EU, koja smo prošle godine programirali i sada stavili na raspolaganje poduzetnicima. U Požeško-slavonskoj županiji osim najmanjih tvrtki koje mogu ostvariti potporu za npr. odlazak na sajam, do velikih investicija gdje su bespovratne potpore do 15 milijuna kuna. Očekujemo veliki interes tvrtki, ali je bitno daIMG 4903 se prepoznaju i neke jedinice lokalne samouprave za poduzetničku infrastrukturu. Nadam se da su ovdje načelnici, gradonačelnici i župan Požeško-slavonske županije jer imaju što ćuti i to je dobro za njihove građane – rekao je ministar Maras koji očekuje da će po primjeru dosadašnjih mjera koje su prošle godine otvorile novih 12 tisuća radnih mjesta ove godine otvoriti višestruko više radnih mjesta.

Iz Požeško-slavonske županije i dosada smo imali poduzetnika koji su koristili program, no taj broj svakako ovisi o gospodarskoj snazi županije i tamo gdje ima više poduzetnika ima i više prijava. Mi moramo što više ulagati u ovaj dio Hrvatske i Slavonije, a sada je puno sredstava na raspolaganju i treba motivirati ljude da se jave – zaključio je ministar Maras.

Tekst/Foto: Vladimir Protić