Breadcrumbs

Četvrtak, 22 Ožujak 2012 12:00

Dragovoljac zasadio tri ha vinograda

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
DRAGOVOLJAC MIRKO KULIŠ KOJI NIJE ŽELIO SAMO MIROVINU  -

VETOVO – Dragovoljac od 21.12.90. i branitelj iz Domovinskog rata, prvo u policiji, pa onda u HV-u, više puta ranjavan, s još nekoliko gelera u tijelu, nije bio baš oduševljen kada su ga poslali u mirovinu po završetku rata. Mirko Kuliš je osjećao da još može nešto raditi, da još može biti od neke koristi, a ne samo da se povuče u kuću ili da vrijeme provodi u kafićima. I nakon razmišljanja odlučio se za vinogradarstvo. Posadio je na lokaciji Starac iznad Vetova tri hektara vinograda, koji je posađen po svim pravilima i posebno uredan.

P3157009- Zasadio sam merlot, cabernet souvignon, shiraz i graševinu, oko 10.000 trsova. Sada je to u punom rodu, no ne idem na maksimalan urod. Evo vidite sada u rezanju već određujem koliko će grožđa biti. Režemo ga na jedan lucanj i jedan reznik, tako da možemo po trsu očekivati od 1-1,5 kg grožđa. Idem na maksimalnu kvalitetu, jer samo tako možeš prodati grožđe – kaže Mirko, kojega smo u vinogradu zatekli baš na izvozu loze nakon rezanja. U rezanju, izvozu trsa, ali i u ostalim poslovima pomažu mu njegovi prijatelji, također branitelji, brat i cijela obitelj.

P3157002Volim raditi u društvu mojih prijatelja, branitelja, tako nam posao lakše ide. Družimo se nešto ispečemo a imamo i vina jer sam pomalo krenuo s pokusnom proizvodnjom. Sve teže ide s prodajom grožđa. Prošle godine sam imao odličnu kvalitetu i zato sam uspio prodati Krauthakeru, Čamaku i Jakoboviću, ali kako će ići dalje neznam. Mnogima je ostalo puno grožđa prošle godine ili su ga prodali pošto poto. Stoga ću krenuti graditi i podrum, nabaviti bačve i početi proizvoditi i vino. I u sadnju vinograda sam krenuo vlastitim sredstvima i kreditom koji sam dignuo u banci. Nisam mogao dobiti nikakva poticajna sredstva zato što imam mirovinu – dodaje Mirko.

Lijep vinograd je podigao, sve je na drvenim stupovima, a pokazuje još jedan komad zemlje na brdu uz graševinu. – Evo tamu ću zasaditi još 1,5 ha vinograda, moram požuriti prije nego što uđemo u EU. Bit će posla za one koji vole raditi, a i budućnosti za moju djecu – kaže Mirko i nakon predaha uz koji smo malo prezalogajili dobre slanine i kobasice i zalili crnim vinom, sjeda na traktor koji je već pun loze. Razmišlja da bi i tu orezanu lozu trebao nekako bolje iskoristiti, a ne samo zapaliti, nego iskoristiti za grijanje.

Uskoro trebamo od ovog vrijednog dragovoljca umirovljenika očekivati i Vetovačku graševinu sa Starca.